Forkjemperne for oljefondets kull-kutt mener tiden nå er inne for å investere mer av fondet i miljøvennlig teknologi.

Fredag vil et samlet storting etter alle solemerker beordre oljefondet til å kvitte seg med sine kullaksjer.

Nyheten gikk verden rundt da finanskomiteen for halvannen uke siden ble enige om kriteriene for nedsalget. Selskaper hvor mer enn 30 prosent av virksomheten eller inntektene er basert på kull, får ikke lenger ha oljefondet som aksjonær. 

– Tatt i betraktning at et bredt flertall stiller seg bak kriteriene, var dette mye bedre enn vi hadde håpet, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i vår hender.

Han tror ikke Stortingets beslutning vil føre til store økonomiske tap for kullselskapene i første omgang. I stedet håper han de nye oljefond-reglene vil sende et signal som bidrar til å endre normene som gjør kullinvesteringer akseptabelt.

Fornybar energi

Sammen med andre miljøorganisasjoner har Framtiden i våre hender lenge jobbet for å overtale Stortinget til å stanse oljefondets kullinvesteringer. Årsakene er de enorme CO2-utslippene fra verdens kullkraftverk.

Men det holder ikke bare å kvitte seg med klimafiendtlige investeringer, mener Hermstad. Fondet, som formelt heter Statens pensjonsfond utland, må også øke investeringene i teknologier og energikilder som kan bidra til en løsning på klimaproblemet.

– Oljefondet bør få mulighet til å investere i miljøvennlig infrastruktur, sier Hermstad til NTB.

Det kan skje ved at fondet finansierer solkraftverk, vindmøller eller andre grønne teknologiske løsninger i utlandet – enten på egen hånd, eller sammen med andre investorer.

Oljeselskaper

Også regjeringen holder muligheten åpen for investeringer i infrastruktur som ikke er børsnotert. Spørsmålet skal utredes, og en avgjørelse kan bli tatt neste år.

Hermstad mener i tillegg at rammen til oljefondets såkalte miljømandater må dobles fra 50 til 100 milliarder kroner.

Selv om miljøorganisasjonene gleder seg over uttrekket fra kull, har flere av dem tatt til orde for at også oljeselskapene må kastes ut av oljefondet. Også denne næringen forårsaker enorme utslipp av CO2 – i tillegg til enorme inntekter som blant annet har fylt opp det norske fondet.

– Akkurat de samme argumentene som brukes mot kull, kan også brukes mot olje og gass. Når vi ikke vil putte penger i kull, er det heller ikke noen grunn til å putte penger i oljeselskaper, sa Greenpeace-leder Truls Gulowsen til Dagsavisen nylig.

– Heia Norge!

Oljefondet er verdens største i sitt slag, og beslutningen om uttrekk fra kull er blitt omtalt av Financial Times, nyhetsbyrået Bloomberg og en lang rekke andre utenlandske medier.

Financial Times har omtalt finanskomiteens enighet som et av de viktigste resultatene så langt av den internasjonale kampanjen for å få investorer til å selge seg ut av fossil energi. Tidligere har blant annet arvingene etter oljemagnaten John D. Rockefeller lovet å kutte sine investeringer i både olje og kull.

En av de viktigste initiativtakerne til kampanjen er den amerikanske aktivisten og miljøjournalisten Bill McKibben. Heia Norge! skrev han på Twitter da det ble kjent at partiene på Stortinget var enige.

– Jeg tror ikke vi ville fått et så godt vedtak i Norge uten den internasjonale bevegelsen, sier Hermstad, som peker på at norske miljøorganisasjoner er blitt inspirert av arbeidet til aktivister i andre land. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.