Trond Giske mener at det eneste grunnen til at det ikke har gått verre med Norge med Siv Jensen og Frp i Finansdepartementet, er at Frp ble tvunget til å stoppe mye av egen politikk.

- Vårt budskap var at det ikke var mulig å gjennomføre det Frp lovte uten at det gikk ut over norsk økonomi. De ordene har vi trygt i behold fordi Frp har jo lagt mye av sin politikk til side, sier Trond Giske.

Frp-trollet

Det var i går finansminister og Frp-leder Siv Jensen sa til DN at Arbeiderpartiet i valgkampen 2013 fremstilte Frp som et troll som ville ødelegge norsk økonomi. Frp-lederen mener at kritikerne tok helt feil og at det går bra med Norge med Fremskrittspartiet i Finansdepartementet.

Les også: Ble beskyldt for å være et troll

Trond Giske slår tilbake og fastslår at det var helt riktig å advare mot Frp i regjering.

- Frp lovte i valgkampen at så fort de kom i regjering, skulle de kutte skatter og avgifter mye mer enn det de har gjennomført. Samtidig skulle de bruke titall milliarder ekstra hvert år til samferdsel og alle bompenger skulle fjernes. Dette har Frp lagt bort og det var å føre velgerne bak lyset da de påsto i valgkampen at dette var full mulig. Det ville ikke vært mulig å gjennomføre Frps valgløfter uten at det vil få dramatiske konsekvenser blant annet for norsk konkurranseevne, sier Trond Giske.

Oljepenger

Den nyvalgte Ap-nestlederen sier at Siv Jensen langt på vei nå høres ut som andre finansministre før henne når hun snakker om innfasing av oljepenger og konkurranseevne.

- Så du mener Frp ikke er et farlig troll nå?

- Vi har aldri brukt det begrepet og trenger ikke bruke slike karakteristikker. Men det er ikke tvil om at det vil oppstå alvorlige konsekvenser av regjeringens politikk på lang sikt. Siv Jensen er den finansministeren som har en rekordstor bruk av oljepenger. Statsregnskapet for 2014 viser at oljepengebruken for 2014 ble ytterligere noen milliarder høyere enn budsjett, sier Giske.

Han viser til at oljepengebruken er mye større enn Norges Bank la til grunn. Større enn det Høyre gikk til valg på, og at innfasingen av oljepengene går vesentlig fortere enn under Stoltenberg-regjeringen. Stoltenberg-regjeringen la opp til en oljepengebruk som utgjorde en såkalt budsjettimpuls på en fjerdedel prosent. Sittende regjering har lagt seg på en budsjettimpuls på en halv prosent.

Sovepute

- Dagens oljepengebruk tåler kanskje norsk økonomi fordi vi har svake vekstimpulser fra utlandet og lav oljepris. Men oljefondet som pensjonsfond og buffer for fremtiden, blir kraftig redusert gjennom dette. Vi kommer til å bruke opp oljefondet mye før, og det blir en sovepute for den omstillingen vi må igjennom. Her har Frp dessverre fått mer gjennomslag enn mange trodde. Virkningen ser vi først om fem eller ti år, sier Trond Giske.

Alstadheim Episode 6: Siv Jensen
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Siv Jensen i #alstadheim episode 6.
16:01
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.