Fra Venstres landsmøte i Tromsø kom det raskt en utfordring til Ap etter at finansminister Siv Jensen (Frp) fredag presenterte stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) – også kalt oljefondet.

– Det er nå 99,9 prosent sikkert at det er flertall på Stortinget for å trekke SPU ut av rene kullselskaper. Nå gjenstår det hvordan vi ender opp med å definere kullselskaper. Konkret er spørsmålet hvor langt Arbeiderpartiet vil gå, sier Venstres nestleder Terje Breivik til NTB.

Bredest mulig

Saksordfører for stortingsmeldingen, Torstein Tvedt Solberg (Ap), tar utfordringen på strak arm.

– Vi vil jobbe for en bredest mulig definisjon av kull som kan få flertall, sier han til NTB.

Det innebærer at Ap kan være med på kriterier som tilsier nedsalg i selskaper som også driver bare delvis med kull – også i kombinasjon av petroleumsvirksomhet.

Symbolpolitikk

Oljefondets investeringer i såkalt rene kullselskaper er ifølge Terje Breivik på rundt 700-800 millioner kroner.

– Det tilsvarer rundt eller litt under 1 prosent av fondets samlede verdi. Dermed gjenstår det nesten bare ren symbolpolitikk, når man sier at oljefondet skal trekke seg ut av rene kullselskaper, sier Breivik til NTB.

– Vi er glade for utfordringen. Vår dør er veldig åpen for å diskutere dette, sier Tvedt Solberg.

 

Les også: Betaler en halv mill. i året for å gå på Harvard

Hevder Ingebrigtsen brøt loven 609 av 960 dager

- Riggeierne begynner å bli desperate etter jobb

Lakseprisene faller markert  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.