- Man kan se for seg automatiserte våpen. Våpen som tar egne beslutninger.

Ferd-eier Johan H. Andresen er bekymret der han står i korridoren under World Economic Forum i Davos. Nylig ble han leder i oljefondets etikkråd.

I den sammenheng setter han seg inn i teknologier som kan gi nye etiske problemstillinger. Utviklingen av kunstig intelligens, datamaskiner med evne til å lære og resonnere, er blant emnene han er spesielt opptatt av her nede. I seminarer har han hørt om droner som selv kan bestemme hvem som skal skytes.

– Det er ikke noe i veien for det teknisk. Utviklingen går den veien, sier Andresen.– Slike våpen kan skjønne at "slik ser en soldat ut, og slik ser et barn ut". Men er det et barn som løper etter en ball eller mor og far, eller er det et barn som har et sprengstoffbelte på seg? Hvem er det som tar den beslutningen? Hvis du overlater den beslutningen til dronen eller maskinen, ender du opp med en veldig uoversiktelig utvikling.

Investeringsforbud?

Etikkrådet i oljefondet har tidligere lagt ned forbud mot at fondet går inn i selskap som produserer personellminer, for eksempel. For tiden diskuteres det også om kullselskaper skal utelates fra investeringsuniverset. Andresen mener det i fremtiden kan bli aktuelt å diskutere utestengning av produsenter av eventuelle våpen basert på kunstig intelligens. Han håper likevel han slipper å ta stilling til saken.

– Det er forslag om ikke å utvikle den type våpen i det hele tatt, sier han.

15 ganger i Davos

Andresen har vært 15 ganger på World Economic Forum i Davos. Hans far var også en gjenganger her nede. Når han ser på mange av temaene som går igjen på årets møte, slår det ham at mange ikke var påtenkt ved forrige korsvei. Oljeprisras, pengetrykking i Europa og ebola er blant saker som ikke ble diskutert ifjor. Derfor vil han heller ikke si noe om hva som egentlig er de viktigste temaene under årets konferanse.

– Jeg har vært dårlig til å predikere.

Les også: Møter tvil om habiliteten dnPlus

Les også: Johan H. Andresen skal lede Etikkrådet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.