Denne måneden reiser oljefondets toppsjef Yngve Slyngstad til Kina for å ta viktige beslutninger for fondets investeringer, skriver nyhetsbyrået Bloomberg mandag.

Nesten alle belsutningene fondet gjør er påvirket av det som skjer i Kina, selv om andelen kinesiske investeringer kun utgjør 1,5 prosent av oljefondets samlede verdi på over 5800 milliarder kroner, skriver byrået.

Blir overrasket

Hvert år reiser derfor Yngve Slyngstad på en ukes rundreise i landet. Reisen byr på overraskelser - hver gang.

- Hver gang jeg drar tilbake har min oppfatning av Kina endret seg. Det har blitt et spørsmål rundt hva som er neste skritt for økonomien. Usikkerheten blant investorene dreier seg i hovedsak om at det er vanskeligere å forstå hva som skjer i denne store økonomien enn i noen annen, sier Slyngstad til Bloomberg.

Vil investere mer

Ifølge Slyngstad vil utviklingen i den globale økonomien, inkludert vekstmarkeder som Brasil, Indonesia og Sør-Afrika, bli avgjort i Kina. Men veksten i Kina, som allerede er større enn den amerikanske økonomien, er vanskelig for investorer å forstå på grunn av landets mangel på åpenhet.

Slyngstad, som i fjor besøkte Shenzhen, Hangzhou og Shandong-provinsen, er på jakt etter investeringsmuligheter for milliarder av kroner for Norges oljefond. Han har tidligere drevet lobbyvirksomhet for at den kinesiske regjeringen skal tillate fondet å ha en større andel investeringer i kinesiske aksjer.

- Vi som et fond har stor interesse i Kina, og har fortsatt en stor tro på viktigheten av utviklingen i deres økonomi, sier Slyngstad.

Eier mer enn én prosent av verdens aksjer

Fondet kan også investere i Kina gjennom børsnoterte selskaper i Hong Kong. Kinesiske akjser utgjorde 2,7 prosent av oljefondets aksjer i tredje kvartal, opp fra 2,5 prosent ved utgangen av 2013. Beholdningen inkluderer blant annet oljeprodusenten PetroChina Company og Industrial & Comercial Bank of China Ltd.

Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet, eide 1,3 prosent av globale aksjer ved slutten av fjoråret.

Finansdepartementet har bestemt at 60 prosent av oljefondet skal investeres i aksjer, 35 prosent i obligasjoner og resten i eiendom.

Les også:

Han kan bruke 220 milliarder kroner

Dette er Oljefondets to store hodepiner

  En «giftig kombinasjon» kan gi global økonomi-krise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.