For å beregne hvor mye oljefondet har tapt på å investere i fossile selskaper i stedet for mer grønne selskaper, har miljøorganisasjonen 350.org og Framtiden i våre hender brukt et analyseverktøy fra det canadiske selskapet Corporate Knights.

– Investeringer i fossile selskaper har vært dårlig butikk de siste årene, det vil det sannsynligvis også være i framtida, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til Klassekampen.

Torsdag legges det fram en ny rapport om forsvarlig forvaltning av Statens pensjonsfond utland. I fjor ble det vedtatt at man ikke lengre skulle investere i kull. Siden mandag investeres det heller ikke i gruve- og kraftselskaper som får mer enn 30 prosent av inntektene sine fra kull.

Norge er i et dilemma mellom å forplikte seg til å begrense den globale oppvarmingen gjennom klimaavtaler, og å sette sparepengene i fossile selskaper, mener Hermstad.

Norges Bank, som forvalter fondet, vil ikke kommentere beregningene til Framtiden i våre hender, men sier at klima er et viktig satsingsområde, at de har investert ekstra i klimasatsing og gjort nedsalg i en rekke selskaper av miljøhensyn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: - Norge bør delta i oljekutt

Skepsis til å endre oljefondets kurs  


Følg markedet på DN Investor HER