Daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge er overrasket over at Oljefondet rapporterer på en måte som gjør at det ser ut som at fondet er ute av skatteparadiser.

- Det kan virke som om Oljefondet og Finansdepartementet forsøker å pynte på fasaden i stedet for å adressere problemet direkte, sier Jacobsen til Dagens Næringsliv.

DN skriver i dagens utgave at Oljefondet har plassert hele 145 milliarder kroner i skatteparadiser. Men, det vises ikke i de offisielle listene. Bakgrunnen er at fondet i 2014 endret metoden som benyttes for å plassere aksjer og obligasjoner i de respektive land.

Les hele saken: 145 milliarder i skatteparadiser dnPlus (krever innlogging - 1 krone for fire uker)

Norges Bank Investment Management (NBIM) som forvalter Oljefondet, avviser at fondet har noe å skjule.

- Jeg kan avvise at den oppdaterte metoden for assosiering med land er et forsøk på å pynte fasaden, snarere har vi gjort denne omleggingen for å gi mer informasjon om hvordan vi rapporterer rundt land, sier kommunikasjonsrådgiver Line Aaltvedt i NBIM via epost til Dagens Næringsliv.

Statssekretær Paal Bjørnestad (t.v.). Foto: Aleksander Nordahl
Statssekretær Paal Bjørnestad (t.v.). Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) mener bekjempelsen av såkalte skatteparadiser må rettes inn mot disse landenes myndigheter, slik det allerede gjøres i bred skala også fra norsk side. Når det gjelder endring av metoden, henviser han til Norges Bank.

- Vi mener at arbeid på myndighetsnivå er det mest effektive virkemiddelet for å påvirke skattepolitikken på et internasjonalt nivå, skriver statssekretæren i en epost til DN.

Ved utgangen av 2014 hadde Oljefondet 6300 milliarder kroner plassert i verdens aksje- og rentemarkeder på vegne av det norske folk - tilsvarende 1,2 millioner per innbygger.

Her kan du se hvilke land Oljefondet - offisielt - har plassert pengene i:

Les også:
Kraftig brems i boligprisoptimismen
Oljefondet hamstrer risikabel gjeld
Snart eier du og jeg litt av disse byene

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.