Ifjor høst avslørte Oljefondets eiendomssjef Karsten Kallevig at fondet snart var klar til å investere i eiendom også utenfor USA og Europa.

- Nå har vi en håndfull byer i Europa og USA, men vi ønsker å utvide mot Asia. Skal vi bruke tid og ressurser på nye markeder må det være steder vi kan få noe ut av. Det kan ikke være småbyer, sa Kallevig til DN i oktober ifjor.

- Jobben vår er å skape en global, diversifisert portefølje. Det er totalt fem til syv byer i Asia der eiendom er stort, og det blir sannsynligvis to av disse byene.

På et seminar i Oslo fredag avslørte Kallevig hvilke to byer det er snakk om:

  • Tokyo
  • Singapore

- Det er der vi tror vi vil starte. Dersom vi gjør det bra der, kan vi kanskje legge til en tredje, fjerde og femte by på et tidspunkt, sier Kallevig i et intervju med Bloomberg News fra forrige uke.

Satser på kontorbygg

Ved inngangen til 2015 eide fondet eiendom for 141 milliarder kroner. Dermed utgjorde eiendomsporteføljen 2,2 prosent av fondets samlede verdi.

Planen er at eiendom etter hvert skal utgjøre fem prosent av fondet.

Frem til nå har fondet konsentrert seg om å investere i store kontorbygg i stobryer i Europa og USA, som blant annet London, Paris, Boston og New York.

- Når vi sier Singapore og Tokyo så mener vi de bedre bydelene. Min gjetning er at kontorbygg vil bli hovedkomponenten, fordi det er det som er til salgs i de delene av byene. Det er ikke så mange kjøpesentre i sentrum av Tokyo og Singapore, sier Kallevig til Bloomberg.

Planen er å følge samme oppskrift i Asia som fondet så langt har brukt i Europa og USA: Eiendommene blir kjøpt i samarbeid med partnere.

- Bør utgjøre en tredjedel

Professor Martin Hoesli ved University of Genève ledet strategirådet som mente Oljefondet burde investere i eiendom. Han skrev rapporten sammen med kollega og eiendomsekspert Colin Lizieri ved University of Cambridge.

- Det er bra at fondet ser mot Asia, fordi eiendomsmarkedet i Asia utgjør en tredjedel av verdensmarkedet. Det vil derfor være fornuftig om en tredjedel av fondets eiendomsportefølje er i Asia, sa Hoesli til DN i oktober ifjor.

Han råder fondet til å ta det rolig når det skal kjøpe eiendom i det asiatiske markedet.

- Utfordringen er å ikke kjøpe overpriset eiendom. Det er vanskelig å kjøpe på riktig tidspunkt, og faren er at en systematisk kjøper eiendom til feil pris, sa Hoesli.

Les også:

Venter enda større Brasilsmell i oljeservice

Statoil med storsmell på lagret olje

Asia i dag: Asias siste tigerøkonomi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.