Statens pensjonsfond utland - bedre kjent som oljefondet - har kjøpt en aksjeandel på 94,9 prosent i selskapene som eier to kontorbygg i «Lenbach Gärten»-kvartalet i München, melder Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljefondet, i en pressemelding tirsdag.

SER MOT ASIA. Oljefondets eiendomssjef Karsten Kallevig (40) planlegger for første gang å kjøpe eiendom i det asiatiske markedet.
SER MOT ASIA. Oljefondets eiendomssjef Karsten Kallevig (40) planlegger for første gang å kjøpe eiendom i det asiatiske markedet. (Foto: Aleksander Nordahl)

Selger er AM Alpha GmbH. Avtalen ble signert 8. august 2014, og byggene ble overtatt 30. september 2014.

Totalverdien av selskapenes eiendommer er 176,1 millioner euro, som tilsvarer 1,47 milliarder kroner, inkludert 75 millioner euro i  tredjepartsgjeld. Norges Bank Investment Management har kjøpt en andel på 94,9 prosent, inkludert en opsjon på å kjøpe de resterende 5,1 prosent, skriver NBIM i meldingen.

De to kontorbyggene ligger i nærheten av den botaniske hagen i München, mellom Sophien- og Karlstrasse, og ble utviklet i 2007. Byggene har et utleieareal på totalt 29 000 kvadratmeter og består hovedsakelig av kontorer.

De to byggene er utleid til McKinsey & Company Inc. og Conde Nast Verlag GmbH, opplyses det i meldingen.

I 2010 fikk Oljefondet lov til å gå inn i eiendomshandel, og ifjor ble mandatet utvidet slik at fondet kan investere i eiendom utenfor Europa. Hittil har det kun investert i USA, men i løpet av fjerde kvartal skal Oljefondet etter planen for første gang handle eiendom i to asiatiske byer.

Les også: - Eiere av de dyrere Teslaene har fått panikk

Snuser på eiendomskjøp i Asia dnPlus (DN+, krever innlogging)

Oljefondet kjøper mer av London (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.