- Kommer det en betydelig renteoppgang, så vil det bli et betydelig tap, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad til DN.

I løpet av de siste årene har den kraftige rentenedgangen i flere av verdens største økonomier gitt oljefondet solid avkastning på flere av fondets største renteinvesteringer. Oljefondets fire største enkelplasseringer uansett aktivaklasse er i statsgjeld fra USA, Japan, Tyskland og Storbritannia.

Når rentene faller, stiger kursen og dermed verdien på statsobligasjonene (se faktaboks). Nå kan imidlertid de siste årenes kursoppgang snu og bli til kursnedgang, ifølge oljefondsjefen.

Begrenset oppside

I alle de fire nasjonene har sentralbankene de siste årene gjennomført massive oppkjøp av statsgjeld for å presse ned rentene. I flere av landene er renten nå kommet så lavt at utsiktene til ytterligere kursoppgang er svært begrenset.

Tilsammen utgjorde obligasjonene fra de fire landene 769 milliarder kroner, eller drøye 12 prosent, av fondets totale verdi ved inngangen til 2015. Bare i amerikansk statsgjeld alene var det plassert 422 milliarder kroner ved inngangen til året.

I USA er det nå utsikter til at rentenivået kan begynne å stige igjen. Etter flere år med renter nær null har sentralbanken Federal Reserve signalisert at styringsrenten kan bli satt opp i løpet av året. Det vil i så fall bety at også rentene på statsobligasjonene vil kunne stige.

Låst inne

Ifølge oljefondsjefen er det begrenset hvor mye fondet kan gjøre for å unngå tap på en eventuell kraftig renteoppgang. Renteporteføljen har en gjennomsnittlig varighet på mellom fem og seks år.

- Det betyr at vi er låst inn i fem til seks år, sier Slyngstad.

- Man kunne i teorien hatt enda kortere løpetid på renteporteføljen enn det vi har. Men vi er komfortable med det nivået vi ligger på nå.

Å selge seg ned på dagens høye kursnivåer er heller ikke noe alternativ. Finansdepartementet har gitt fondet en referanseindeks som blant annet angir hvilken sammensetning av statsgjeld fondet til enhver tid må ha.

- I mandatet er det gitt hvor langt unna referanseindeksene vi kan ligge, sier Slyngstad. 

Forsøker å begrense tapene

Samtidig forsøker fondet å bøte på problemet ved å holde den gjennomsnittlige løpetiden lavere enn referanseindeksen tilsier. Ifjor var dette en medvirkende årsak til at fondet fikk en svakere avkastning på renteporteføljen enn referanseindeksen. Slyngstads håp er imidlertid at dette skal bidra til å begrense eventuelle tap fremover.

- Det er det. Det er et forsøk på å ligge på en måte der vi over tid tror vi kan få et bedre forhold mellom avkastning og risiko, sier Slyngstad.

Les også:

Oljefondet passerte akkurat syv tusen milliarder

Oljefondet ble slått av markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.