Ifølge den britiske avisen ales scampi – en type sjøkreps eller oppdrettsreker – opp på fôr fanget av trålere som holder arbeidere som slaver i Thailand. Gjennom den globale leverandøren Charoen Pokphand (CP) Foods havner så scampien i europeiske og amerikanske matbutikker.

Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) har en aksjepost på 0,54 prosent i selskapet, melder Aftenposten. Fondets ledelse kommenterer ikke enkeltselskaper i porteføljen, men Oljefondets etikkråd er klar over kritikken mot den thailandsk fiskerinæringen.

Kjøpt og solgt

– Etikkrådet kjenner til kritikk mot arbeidsforholdene i fiskeriindustrien i Thailand og beskyldninger om tvangsarbeid og gjør en del undersøkelser i tilknytning til dette, sier rådets leder Ola Mestad.

Ifølge The Guardians undersøkelser blir et stort antall menn kjøpt og solgt som slaver og holdt mot sin vilje på fiskebåter utenfor kysten av Thailand. De får ikke betalt, tvinges til å jobbe 20 timers skift og trues med brutal vold.

CP Foods, som er verdens største rekeoppdretter, innrømmer overfor den britiske avisen at slaveri forekommer blant selskapets leverandører.

Leverer til ICA

CP Foods har base i Thailand og leverer blant annet til dagligvarekjeden ICA. Kommunikasjonssjef Bjørnar Mickelson i ICA Norge opplyser til Aftenposten at én av gruppens leverandører bruker scampi fra CP Foods i ett produkt. Ingen andre norske dagligvarekjeder som avisen har vært i kontakt med, skal føre slike oppdrettsreker fra Thailand.

– Vi er blitt forelagt dokumentasjon på at sertifiseringene rundt CP Foods er i orden. Viser det seg at kravene og sertifiseringene likevel ikke etterleves, er ikke det akseptabelt og er noe vi ser svært alvorlig på. Vi vil umiddelbart følge opp vår leverandør med hensyn til disse påstandene. Det er klart dette er noe vi ser alvorlig på, sier Mickelson. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.