Oljefondet har inngått avtale om å kjøpe en eierandel på 45 prosent i de tre bygningene 601 Lexington Avenue i New York, Atlantic Wharf Office Building og 100 Federal Street i Boston.

EIENDOMSJAKT. Oljefondet har investert omlag 70 milliarder kroner i eiendom siden 2011. Oversikten er per august.
EIENDOMSJAKT. Oljefondet har investert omlag 70 milliarder kroner i eiendom siden 2011. Oversikten er per august. (Foto: Jeff Gilbert)

Prisen er 1,5 milliarder dollar kontant, rundt 9,5 milliarder kroner. Bygningene er verdsatt til 4,06 milliarder dollar, tilsvarende 26 milliarder kroner.

Kjent motpart

Selger er den amerikanske eiendomsaktøren Boston Properties.

- Vi gleder oss å over å utvide vårt viktige samarbeid med Norges Bank Investment Management, sier Boston Properties-sjef Owen D. Thomas i en kommentar.

Han legger til at salget er et ledd i selskapets strategi om å resirkulere kapital fra eksisterende eiendommer inn i nye utviklingsprosjekter.

Et felles selskap vil bli dannet for hvert av byggene, der Boston Properties beholder eiendoms- og utleiedriften for selskapene, ifølge en melding.

Større fotavtrykk

Fra før har oljefondet kjøpt 33 Arch Street og One Financial Center i Boston.

I sommer kjøpte fondet sammen med Metlife One Beacon Street i samme by (se faktaboks).

Med dagens transaksjon vokser NBIMs eiendomsportefølje til omlag 70 milliarder kroner.

Lover mer

På lengre sikt er ambisjonen at porteføljen skal utgjøre fem prosent av oljefondet.

Med en verdi på 5600 milliarder kroner tilsvarer det 280 milliarder kroner i dag.

Toppsjef Yngve Slyngstad i NBIM lovet nylig å øke eiendomsinvesteringene med én milliard kroner hver uke i snitt de neste tre årene, tilsvarende 150 milliarder kroner.

- Vi sikter på i de tre neste årene å øke våre investeringer i eiendom med omlag én prosent av fondets verdi hvert år. Det er med andre ord, omlag femti milliarder kroner i året, eller omlag én milliard kroner hver uke, sa Slyngstad på NBIMs andrekvartalspresentasjon i forrige måned.

Les også:
Kinesisk luksus: Suite til en million kroner natten og 30 Rolls Roycer
Russisk oligark i husarrest
USAs fattigdomsrate falt for første gang på sju år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.