Oljefondet vokste med 72 milliarder kroner til 5110 milliarder i første kvartal.

Og det stopper ikke der.

Frem mot 2024 vil oljefondet vokse med over 3000 milliarder kroner, skriver danske Børsen.

- Vi har en klar forventning om at sparingen vil vokse, først og fremst fordi de er veldig gode til å investere disse pengene. Det kan godt være at prognosene er konservative. Vi har tatt høyde for at det både vil bli gode og dårlige år, sier Sydbanks Kim Blindbæk, som har foretatt beregningen for Børsen.

Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland som det formelt heter, vil dermed passere 8000 milliarder kroner med god margin. Det vil innebære at verdien av oljefondet per nordmann vil ligge rundt 1,5 millioner kroner, litt avhengig av befolkningsutviklingen.

Oppjusteres

Med handlingsregelen som tillater politikerne å bruke inntil fire prosent av oljefondets verdi hvert år, vil politikerne om ti år ha over 320 milliarder oljekroner å boltre seg med fra oljefondet.

Som også Blindbæk sier er det ikke usannsynlig at størrelsen på fondet vil vokse enda mer, da utviklingen i oljefondet stadig har blitt oppjustert.

I revidert nasjonalbudsjett for 2013 i mai ifjor anslo Finansdepartementet størrelsen på oljefondet til 6,799,9 milliarder kroner ved inngangen til 2020. I statsbudsjettet for 2014 fra ifjor høst var tallet oppjustert til 7.126,5 milliarder.

Fra 2020 vil tilførselen av kapital til Statens Pensjonsfond Utland være mindre enn fire prosent av fondets verdi, opplyste daværende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i 2011. Oljefondet vil likevel fortsette å vokse på grunn av at avkastningen på fondets investeringer trolig blir så god at den vil veie opp for en redusert kapitalflytting fra olje til oljefond.

Les også: Oljefondet bytter bank (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.