Det har aldri skjedd før, men er nå et faktum:

For første gang tas penger ut av Oljefondet. Det første uttaket skjedde i januar og er på 6,7 milliarder kroner, viser tall fra statsregnskapet, som nylig ble offentlig.

Innskudd: 3500 milliarder

Finansdepartementet bekrefter uttaket i en epost til DN.   

Reduserte inntekter til staten som følge av den lave oljeprisen gjør at 2016 er ventet å bli det første året med uttak fra Oljefondet. 

Siden første innskudd i 1996 er det overført nær 3500 milliarder kroner til fondet, inkludert innskudd i de to siste månedene av fjoråret. Nå er det altså tid for å ta ut noen kroner for å få statens inntekter og utgifter til å balansere.

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet sier følgende i en epost:

– Som det fremgår av Nasjonalbudsjettet 2016 ligger statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten an til å bli lavere enn det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet i 2016. Selv om fallet i oljeprisen har fremskyndet dette tidspunktet, bør det ikke komme som noen stor overraskelse at oljeinntektene etterhvert ville avta og bli lavere enn fondets avkastning og bruken av fondsmidler over budsjettet.

Bunn i 2015

Overførselen til Oljefondet har falt de siste årene, og endte på 46 milliarder kroner i 2015, basert på Oljefondets rapport per tredje kvartal pluss overførsler i november og desember. Det er det laveste innskuddet siden 1999.

Samtidig som det tas ut penger fra Oljefondet, er verdien av fondet redusert med rundt 300 milliarder kroner hittil i år, som følge av fall i det globale aksjemarkedet.

Følg markedene på DN Investor

Oljefondets verdi er torsdag formiddag drøyt 7100 milliarder kroner, ifølge telleverket på Oljefondets hjemmeside. 

 

Les også:

Har ståltro på Telenor

Nye prognoser: Nordea Markets tror renten skal kuttes tre ganger i år

Årets bil bruker 60 prosent mer drivstoff enn oppgitt

 

Kjøpe ny bil? Se DNtv

 

Bilmessens lekreste
Ingen skal si at DS ikke lager lekre biler. Denne er i tillegg elektrisk.
00:33
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.