Det er ikke mange ukene siden en oljepris på 80 dollar så ut til å ligge langt frem i tid. Mandag formiddag koster et fat Nordsjøolje med levering i juni 87,49 dollar, mens et fat av den amerikanske WTI-oljen med levering i samme måned koster 85,27 dollar fatet.

- I påskeuken fikk oljeprisen plutselig et løft på fem dollar. Stemningen snudde mye fra første til andre kvartal, sier oljeanalytiker i Nordea Thina Saltvedt til DN.no.

Hellas-børen lettet
Flere piler peker nå i riktig retning, selv om flere av dem på langt nær peker til himmels. Nordea vil trolig oppjustere oljeprisprognosene noe.

- Første kvartal ble særlig preget av uroen i Hellas. Risikoapetitten ble svekket, og sammen med den finansielle siden av oljemarkedet tynget det mye, sier Saltvedt.

Bekymringen for utviklingen i Hellas og andre europeiske land er ikke borte.

- Nå har det imidlertid blitt klarere hvordan man strukturelt kan klare å løse det, og det letter noe, sier hun.

Den kalde vinteren dempet også de fysiske etterspørselen etter olje, gassmarkedet steg mer. Nå ligger den kalde vinteren bak oss.

Sultne på risiko
Saltvedt mener risikoapetitten er tilbake igjen.

- Det ser vi blant annet på antall kontrakter som er handlet, det er veldig høyt, sier Saltvedt.

Interessen for å investere i både olje og andre typer råvarer har økt.

- For et par uker var antallet kontrakter som ble handlet dobbelt så høyt som da oljeprisen nådde 147 dollar sommeren 2008, sier Saltvedt.

Godt driv i flere land
Andre positive signaler gir også støtte til oljeprisen. Verdensøkonomien er på bedringens vei.

- I første kvartal var man urolig for at renteoppgang og oppbremsing i Kina skulle dempe oljeetterspørselen. Nå er uroen for at Kina skal redusere sin etterspørsel dempet, sier hun.

I tillegg ser man også en positiv utvikling i det amerikanske markedet.

- Det er veldig viktig. Selv om det har vært mye fokus på Kina og Asia som den store driveren i oljeetterspørselen, så er USA av stor betydning for oljemarkedet, sier Saltvedt.

Vil trolig endre prognosene
Nordea hadde en oljepris-prognose på 80 dollar i første kvartal, og 80 dollar også i andre kvartal. Nordea tror oljeprisen i snitt vil ligge på 83 dollar i år.

- Vi vil trolig oppjustere prognosen for andre kvartal noe, sier Saltvedt.

Sommeren er den store ukjente i dette regnestykket.

- Det blir spennende å se hva som skjer i løpet av sommeren. Den er mye preget av bensinetterspørselen, sier Saltvedt.

Etterspørselen etter bensin er i stor grad påvirket av den vanlige amerikaners forbruk, og her har tendensen vært positiv de siste ukene. Arbeidsledigheten er på svak vei ned, og forbruket og fremtidstroen peker svakt opp.

- I amerikansk økonomi ser man en positiv trend, og det tyder på at bensinetterspørselen i alle fall blir sterkere enn ifjor sommer. Da var den veldig svak, sier Saltvedt.

Høy bensinetterspørsel kan bidra til at oljeprisen holder seg høy ut over sommeren.

Fare for nye overraskelser
Oljeprisen er samtidig svært sårbar for nye overraskelser.

- Oljeprisen kan holde seg høy fremover, så sant vi ikke får nye nedturer i Europa som kan dempe den positive stemningen vi har for øyeblikket, sier Saltvedt.

En annen faktor som kan påvirke markedet, er hva som skjer når stimulipakkene fra myndighetene er brukt opp eller strammes inn.

- Det blir en realitetssjekk som viser om veksten vi har sett så langt er solid.

Forholdsvis optimistisk
Nordea tror at det fysiske oljermarkedet vil bedres ut over høsten. Lagrene er fremdeles høye, og Opec har fortsatt ledig kapasitet.

- Det er selvfølgelig mulighet for at markedet kan falle og at det kan komme nye overraskelser, men vi er forholdsvis optimistiske, sier Saltvedt.

Men en alt for høy oljepris håper hun vi ikke får se.

- Det er en fare for at hvis oljeprisene blir for høye nå, så er det ikke bra for veksten. Oljepris på 90-100 dollar mot slutten av året er ikke noe man ønsker seg med tanke på å få fart i verdensøkonomien igjen, sier oljeanalytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.