- Situasjonen for norsk økonomi er høyst usikker, sier sjeføkonom Terje Strøm i analyseselskapet Ny Analyse.

Lavere lønnsvekst, lavere oljeinvesteringer, lavere renter og økt arbeidsledighet er fremtidsutsiktene de aller fleste økonomene ser for seg for norsk økonomi. Det går frem av svarene fra 25 makroøkonomer i en spørreundersøkelse DN har gjennomført. Samtidig trekker økonomene frem usikkerheten.

 

- Usikkerheten om utviklingen i 2015 og 2016 har tiltatt, sier sjeføkonom Kyrre M Knudsen i SR-bank.

Han tilhører optimistene blant økonomene som har svart på DNs undersøkelse. Knudsen tror fallet i oljeinvesteringene blir på fem prosent både i år og neste år, noe som er et langt mer beskjedent fall enn flertallet venter. Dermed ser han også for seg at fastlandsøkonomien fortsetter med vekst på to-tallet og at arbeidsledigheten holder seg under fire prosent.

Knudsen tror oljeprisen vil ta seg raskt opp fra dagens nivå rundt 60 dollar. Hans prognose er en oljepris rundt 80 dollar ved utgangen av 2015 og 90 dollar ved utgangen av 2016. Også dette er klart mer optimistisk enn bildet de fleste andre økonomene tegner.

I likhet med nesten alle de andre, peker Knudsen likevel på nettopp oljeprisen som en av de viktigste usikkerhetsfaktorene for norsk økonomi.

Når DN spør økonomene om hva som er de tre viktigste usikkerhetsfaktorene for norsk økonomi, er det disse som flest peker på:

  • Oljeprisen
  • Kronekursen
  • Veksten i internasjonal økonomi

På en god fjerdeplass kommer arbeidsinnvandringen.

Usikker på Olsen

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken har også krysset av for oljepris og kronekurs, men som en tredje usikkerhetsfaktor peker Hov på rentepolitikken. Etter at sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket både markedet og analytikerkorpset med å holde renten uendret på mars møtet, var sjefen til Hov, sjeføkonom Knut Anton Mork raskt ute og karakteriserte rentebeslutningen som en katastrofe.

Hov mener også beslutningen var uklok, og viser til erfaringer fra Sverige, der renten ble holdt oppe lenge, inntil Riksbanken måtte gjøre helomvendning og nå har kuttet renten til under null.

- De som mener at Norges Bank nå opptrer klokt har forbausende kort hukommelse, forholdene i Sverige tatt i betraktning. Men med dette som bakteppe er jeg i hvert fall redd for at pengepolitikken blir ett av de store usikkerhetsmomentene fremover, hvor vi ikke kan se bort i fra rykkvise bevegelser fra Norges Bank. Dessverre, sier Hov.

Også norske husholdninger blir pekt ut som en usikkerhetsfaktor for utviklingen fremover.

Husholdninger med nøkkelen

- Vi er mest usikre på privat forbruk og boligmarkedet, nedsiden er åpenbar, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO mener også boligmarkedet er en usikkerhetsfaktor, men påpeker samtidig at husholdningene kan bidra til å løfte økonomien.

- Husholdningene vil sitte med nøkkelen til å dra økonomien litt igang igjen utover i 2016. Vi kan få høy aktivitet i boligmarkedet og etterhvert økende konsumvekst i 2016, sier Aarnes.

Samtidig frykter han at regjeringen ikke vil gjennomføre skattekutt slik NHO har etterlyst, og tror det i såfall vil drepe bedriftenes investeringslyst.

- Gjennomføringen av skattepolitikken blir viktig for investeringslyst i fastlandsnæringslivet. Politisk rot og skattedebatt uten mål og mening vil slukke siste rest av investeringslyst. Dermed ryker omstillingene og produktivitetsveksten også, sier Aarnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.