Oljesmellen har vært en mer eller mindre varslet nedtur siden forsommeren ifjor. Siden den tid har spørsmålet vært hvor stor nedgangen i investeringene på sokkelen blir.

Investeringstellingen fra Statistisk sentralbyrå bekrefer nok en gang at utviklingen blir svakere fremover:

Oljeinvesteringene neste år blir på 181,2 milliarder kroner, anslår oljeselskapene nå ifølge investeringstellingen som SSB la frem tirsdag.

I mai anslo selskapene investeringer for 184,9 milliarder kroner.

Kan fremstå som gode tall

- Konklusjonen er at investeringanslagene holder seg relativt godt oppe, sier analytiker Magne Østnor i DNB Markets.

Samlet sett indikerer investeringstallene fra SSB nå kun en moderat nedgang i investeringene fra i år til neste år, nærmere bestemt to prosent.

- Det kan fremstå som gode tall, sier Østnor.

Men han mener det skjuler seg et stort spørsmål i statistikken. Selskapenes anslag på leteinvesteringer neste år er bare justert moderat ned sammenlignet med mai-tellingen til 33,3 milliarder kroner.

- Det er de som er nøkkelen her. De er basert på operatørenes forventninger til investeringer neste år og er basert på budsjetter. Her venter vi at investeringene nedrevideres ganske kraftig etter hvert som man nærmer seg det faktiske investeringsåret, sier Østnor.

DNB Markets venter at leteinvesteringene etter hvert vil bli redusert til rundt 20 milliarder kroner og at de samlede oljeinvesteringene vil falle med ti prosent fra i år til neste år.

I sin siste prognoserapport fra juni i år anslo Norges Bank et fall i oljeinvesteringene på fem prosent fra i år til neste år.

Tror også på svakere tall

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror også oljeinvesteringstallene for neste år kan komme til å falle markant videre.

- Dette er ikke oljeselskapenes planer på oljeprisen vi har i dag, det er minst ti dollar fatet høyere, sier han til DN.

Bruce understreker at de fleste lagde prognoser da oljeprisen lå mellom 50 og 60 dollar.

- Blir oljeprisen liggende under 45 dollar fatet vil oljeselskapene være enda mer oppatt av å kutte kostnader, legger han til.

Bruce tror også fallet fra i år til neste år kan bli på rundt ti prosent.

- Det er fremdeles ingen ras i investeringene neste år, vi vet at det pågår mange prosjekter. Men en del av disse planene kan skrinlegges, særlig leting, hvis oljeprisen blir liggende på under 45 dollar, sier sjefanalytikeren.

Årets investeringer blir litt høyere enn oljeselskapene tidligere har anslått, viser tirsdagens statistikk. Investeringene blir på 193,0 milliarder kroner i år, ifølge tallene fra SSB. I mai ble det anslått investeringer på 190,1 milliarder kroner.

(Kilde: SSB/TDN Finans)

Se DNtv: - Det er usikkerhet rundt oss

Det er usikkerhet rundt oss
Statsminister Erna Solberg om fallet i aksjemarkedet
00:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.