Onsdag publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) oppdaterte anslag for oljeinvesteringene på norsk sokkel.

- Virksomhetenes anslag for samlede investeringer innenfor olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning er noe lavere for både 2016 og 2017 sammenlignet med anslagene gitt i forrige kvartal, melder SSB.

De nye tallene viser at:

**Oljeinvesteringene i år ventes å bli på 163,5 milliarder kroner, viser tredjekvartalstall fra oljeselskapene. I andre kvartal var anslaget på 165,9 milliarder kroner.

**Oljeinvesteringene til neste år ventes å bli 150,5 milliarder kroner, ifølge de oppdaterte tallene. Anslaget var 153,2 milliarder kroner i årets andre kvartal.

Kronen styrket seg

- Tallene på oljeinvesteringene var marginalt lavere enn ventet, men det er ikke mye, slår sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank fast.

Til tross for dette, styrket kronen seg umiddelbart etter publiseringen.

- Det kan være at en del aktører fryktet et enda mer negativt utfall, sier valutaanalyter Camilla Viland i DNB Markets til DN.

Fallet avtar

Oljeselskapene rapporterer egne anslag for investeringer på norsk sokkel til SSB. De første 2017-anslagene fra oljeselskapene kom i andrekvartalsrapporten i mai år.

Ifjor falt oljeinvesteringene med 15 prosent I forrige utgave av «Pengepolitisk rapport», fra juni, anslo Norges Bank et fall på totalt 14 prosent i år og fem prosent til neste år.

- Dagens tall bekrefter at oljeinvesteringene ikke faller like fort som tidligere, sier sjeføkonom Andreassen i Swedbank, som nå venter en nedgang på mellom seks til syv prosent til neste år.

Før de nye tallene ble publisert onsdag, anslo DNB Markets et investeringsfall på 10 prosent til neste år. Dette bildet er ikke endret etter publiseringen, opplyser analytiker Viland.

- Om dagens tall viser et investeringsanslag over 160 milliarder kroner, vil dette trolig tolkes positiv, mens et anslag under 150 milliarder kroner vil anses som negativt for utsiktene til norsk økonomi, skrev hun i meglerhusets morgenrapport.

- Svært uvanlig

Investeringsanslaget for 2017 er 1,8 prosent lavere enn tallet gitt i forrige kvartal, påpeker SSB i onsdagens melding. Her påpeker byrået at nedjusteringen er uvanlig.

- Det er svært uvanlig at anslagene går ned fra 2. kvartal til 3. kvartal året før investeringsåret. Det skjedde også i fjor for 2016, men før det hadde det ikke skjedd siden 1999 for investeringsåret 2000, skriver SSB.

- Nesten hele nedgangen fra forrige måling kommer innenfor kategorien nedstengning og fjerning. De oppgitte investeringene for denne kategorien i 2017 er nå på 8,4 milliarder kroner. Det er en nedgang på hele 25 prosent fra forrige kvartals måling. Flere nedstengning- og fjerningsprosjekter som tidligere var planlagt for neste år, er nå blitt utsatt, opplyses det.

Svekket av oljeprisen

Fallet i oljeprisen de siste årene og økt innsats rundt kostnadseffektivisering har bidratt til nedgangen i investeringene på norsk sokkel.

DNB Markets understreket i sin morgenrapport at dette er hovedforklaringen for hvorfor norsk økonomi har stagnert det siste året.

- Men oljeprisen har steget så langt i år, og det er nå tegn til at vi kan ha lagt det verste bak oss. Hvorvidt det negative draget fra petroleumssektoren vil avta, vil være viktig for norsk økonomi fremover, skrev økonomene.

Oljeprisen begynte å falle sensommeren 2014, fra nivåer over 100 dollar fatet. I januar i år ble bunnen nådd på rundt 27 dollar fatet og onsdag morgen noteres prisen til rundt 49,40 dollar fatet.

26,1 mrd. i leteinvesteringer

TDN Finans viser til leteinvesteringene nå ventes å være:

** 26,1 milliarder kroner i 2017, mens investeringene til feltutbygging oppgis til å bli 48,1 milliarder kroner. Investeringene i felt i drift i 2017 anslås til 62,3 milliarder kroner.

** I 2016 er ventet å være 23,1 milliarder kroner, mens investeringene til feltutbygging oppgis til å bli 53,6 milliarder kroner. Investeringene i felt i drift i 2016 anslås til 70,7 milliarder kroner.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert: