Prisene på oljekontrakter svekkes noe fredag morgen, etter å ha blitt løftet med over to dollar per fat av den største lagerreduksjonen i USA på 17 år.

Til tross for nedgangen over natten, er prisen på nordsjøolje over én dollar høyere per fat enn den var da Oslo Børs stengte torsdag. I løpet av torsdag kveld var Brent-prisen kortvarig over 50 dollar fatet.

USAs oljelagre falt ifølge USAs energiinformasjonskontor (EIA) med 14,5 millioner fat i løpet av uken frem til 2. september. Dette er det største fallet for én enkelt uke siden 1999.

Analytikere hadde ventet at lagrene skulle stige med 0,5 millioner fat, ifølge estimater innhentet av The Wall Street Journal.

Viser til losseproblemer

Etter offentliggjøringen av EIA-rapporten, sier analytikere til WSJ at det overraskende store fallet kan skyldes at dårlig vær med tropiske stormer har hindret oljelaster i å komme til amerikansk havn, slik at importen er betydelig redusert.

IEA-tallene viste at importen falt med 1,85 millioner fat pr dag gjennom forrige uke.

- Jeg tror ikke dette representerer et fundamentalt skifte. Det trengs reduksjoner som dette i mer enn én måned for at vi skal komme tilbake til de nivåene vi var på for ett år siden, sier Mark Anderle, trading- og salgssjef i TAC Energy, til avisen.

Tviler på frysavtale

Hong Sung Ki, råvareanalytiker i Samsung Futures, sier til Bloomberg News at det er små muligheter for at Opec og Russland vil komme til enighet om en frysing av oljeproduksjonen.

- De kan imidlertid få i stand en delvis avtale som legger et tak på produksjonen, som tilfredsstiller land som arbeider for å gjenopprette sin produksjon, sier analytikeren.

Differansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet redusert med 9 cent, slik at Brent-premien fredag morgen er på 1,69 dollar per fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er oktober-kontrakten, handles fredag morgen for 47,22 dollar per fat, ned 40 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,12 dollar til 47,62 dollar per fat.

WTI-kontrakten lå på 46,02 dollar per fat da Oslo Børs stengte torsdag.

Brent 1. posisjon, som er november-kontrakten, omsettes for 49,54 dollar per fat fredag morgen, ned 45 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,01 dollar til 49,99 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på 48,41 dollar per fat da Oslo Børs stengte torsdag.

Prisen på Brent spot for umiddelbar levering er i morgentimene 16 cent lavere enn onsdag, da kontrakten sluttet opp 1,15 dollar til 49,68 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.