Oppdatert med kommentar fra statsminister Erna Solberg, som sier hun fortsatt har tillit til Tord Lien, nederst i saken.

Fredag kveld bekreftet oljeminister Tord Lien (Frp) overfor VG at han feilinformerte statsminister Erna Solberg (H) da han åpnet Lofoten og Mørekysten for oljeselskapene i forbindelse med 24. konsesjonsrunde.

Statsministeren trodde ikke områdene ville bli åpnet, fordi hun fikk en annen tekst enn den regjeringen sendte til oljeselskapene, ifølge oljeministeren.

Valgforsker Frank Aarebrot mener det ikke er tvil:

– Tabben er så stor at den rent formelt burde kunne føre til Liens avgang, sier Aarebrot.

– Hvis Tord Lien hadde vært Høyre-statsråd i en reell Høyre-regjering, ville antageligvis Erna Solberg ha gitt han avskjed. Det er tungtveiende grunner for dette. Men i og med at det er snakk om en koalisjonsregjering, og Lien kommer fra Fremskrittspartiet, vil Siv Jensen ha et ord med i laget, mener valgforskeren.

- Ekstra ille

Under oljemessen i Stavanger stod Lien og statsminister Erna Solberg side om side på pressekonferansen hvor de lanserte 24. konsesjonsrunde.

«I teksten SMK mottok og som ble publisert i forbindelse med pressekonferansen 29. august var det ikke noe som kunne gi inntrykk av at blokker unntatt i tidligere nominasjonsrunder nå skulle inkluderes. Dette kom først fram av en revidert versjon av pressemeldingen publisert senere på dagen av OED», skrev Lien i en e-post til VG fredag kveld.

– Det er galt nok å feilinformere statsministeren. Det som gjør dette ekstra ille, er å stå på pressekonferansen ved siden av henne og la misforståelsen fortsette, sier Aarebrot.

– Statsministeren kommer i et merkelig lys. Dette er ikke noe hyggelig, sier han.

– Intern feilinformering

I e-posten til VG skrev Lien at det som har skjedd den siste tiden «skyldes feil vurdering og ikke dårlige intensjoner».

Regjeringens støttepartier KrF og Venstre har tidligere reagert kraftig på det KrF-leder Knut Arild Hareide omtaler som et bevisst brudd på samarbeidsavtalen.

Aarebrot understreker at Stortingets kontrollkomité ikke forholder seg til at en statsråd feilinformerer statsministeren, men kun om statsråden feilinformerer Stortinget.

– Dette handler om en intern feilinformering, og da er det statsministeren som er kontrollkomiteen, sier han.

Lørdag sier KrF-leder Knut Arild Hareide til DN at hele hendelsesforløpet fremstår som «veldig spesielt».

– Det er naturlig at regjeringen får lov til å redegjøre for hva som har skjedd. Jeg har ikke noen grunn til å betvile at Erna Solberg ikke kjente til dette, men jeg lurer på hva som ligger bak Olje- og energidepartementets vurdering.

– Inntrykk av svakt lederskap

Aarebrot viser til at Torbjørn Jagland sparket Grete Faremo ut av Ap-regjeringen i 1996, mens Jens Stoltenberg i 2008 avskjediget Manuela Myriam Henri Ramin-Osmundsen for feilinformering.

– Dette var uproblematisk i ettpartiregjeringer. Statsministeren har jo egentlig konstitusjonelt suveren rett til å avsette en statsråd på dagen. Prosessen blir bare mer komplisert i en koalisjonsregjering, sier valgforskeren.

– Samtidig har vi hatt begge utfall i historien. Statsministeren er ikke nødt til å sparke Lien. For å si det slik: Det kommer an på hvor sint hun er. Nå ligger kortene på hennes bord, sier han.

– Hva er det mest sannsynlige utfallet i denne saken?

– Med Fremskrittspartiet, tror jeg han blir sittende. Det vil være litt synd for Erna Solberg. Det vil gi inntrykk av svakt lederskap, svarer Aarebrot.

- Full tillit

DN har lørdag vært i kontakt med Statsministerens kontor (SMK) og Olje- og energidepartementet (OED).

- Vi har ingen kommentar til dette, skriver OED i en e-post.

Ved 14.00-tiden skriver statsminister Erna Solberg (H) følgende i en tekstmelding:

- Tord Lien er en dyktig olje- og energiminister. Han er genuint opptatt av industrien og norske arbeidsplasser. Jeg har et godt og fortrolig forhold til Tord. Det ble gjort en feil og den rettet han raskt opp. Jeg har full tillit til Lien.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Treningsgründernes suksessoppskrift: Slik trenes hele kroppen i løpet av én uke
Daglig leder Linn Herland ved Barry's Bootcamp i Bergen viser fem favorittøvelser som kombinerer flere ulike muskelgrupper.
03:40
Publisert:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert: