- Regjeringen har vedtatt politisk hvor grensene for den såkalte iskanten skal gå. Dermen setter regjeringen helt klart de faglige rådene i saken til side, sier Norges Naturvernforbunds leder Lars Haltbrekken.

Han mener politikerne "dytter" iskanten nordover i strid med anbefalinger gitt av f. eks Norsk Polarinstitutt i høringsrunden om 23. konsesjonsrunde  om tildeling av nye leteblokker fra februar i fjor.

Der frarår polarinstituttet petroleumsvirksomhet i seks blokker i Barentshavet som nå lyses ut. For syv andre blokker ber instituttet om betydelig begrensning i boretid.

Det er fastlagt i forlvaltningsplan og tidligere avtalt mellom regjerings- og samarbeidspartiene at det ikke skal åpnes for petrolumsaktivitet ved iskanten.

Haltbrekken regner med  at  miljøvernministeren nå er villig til å akseptere en større  risiko for hvor det vil  være isproblemer enn tidligere, og enn det fagrådene tilsier.

Venter bistand fra KrF og Venstre

- Det er en totalt uansvarlig klimapolitikk når regjeringen nå legger opp til å flytte oljeutvinnngen lenger nord. Nå venter vi at samarbeidspartiene Venstre og KrF innfrir klimaløftene og stanser dette, sier Naturvernforbundets Haltbrekken.

Han sier det kan se ut som regjeringen med utvidelsen til stadig mer utvinning lenger nord "vil bidra til å fjerne iskanten helt."

De andre miljøorganisasjonene slutter seg helt til kritikken.

Bellonas petroleumsrådgiver Silje Lundberg beskylder også regjeringen for å overkjøre miljøfaglige råd og forsømme ansvaret for sårbare områder.

WWFs fagsjef  Arild Skedsmo mener regjeringen setter narturen på spill for å lete etter mer olje og gass. Skedsmo sier  alle fagråd trosses og at regjeringen viser at den ikke vil følge egne løfter om omstilling for å løfte Norge ut av oljeavhengigheten.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) forsikrer overfor NTB at lete- og utvinningsvirksomhet skal foregå klimaforsvarlig.

– Med rammene som settes for nye utvinningstillatelser i Barentshavet ivaretas miljøverdiene ved iskanten. Rammene sikrer at det ikke blir igangsatt petroleumsvirksomhet ved iskanten i denne stortingsperioden, sier statsråd Lien.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) har bedt Norsk Polarinstitutt oppdatere iskanten i forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten basert på nye isdata. Hun poengterer at iskanten ikke er fastsatt politisk, men faglig begrunnet og basert på nyere isdata fra satellittobservasjoner.

– Havisen har trukket seg nordover de siste tiårene. Det gjelder spesielt i de østlige områdene. Der er iskanten nå 60-70 kilometer lenger nord enn den er i gjeldende forvaltningsplan fra 2011, sier Sundtoft til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.