Oljeprisen falt litt mandag morgen, men holder seg over 52 dollar fatet før det to dager lange Opec-møtet i Abu Dhabi mandag. Her skal Opec-landene, sammen med de 11 andre landene i den mye omtalte produksjonskuttavtalen, diskutere hvorfor ikke alle landene klarer å holde seg til avtalene om produksjonskutt.

Russland, som sammen med Kuwait skal lede møtet, meldte fredag at landet vil holde oljeproduksjonen på juli-nivået frem til Opec-avtalene utgår, ifølge Bloomberg.

Høy etterlevelse av avtalen

Møtet skjer samtidig som investorene ser etter klare tegn på at oljekuttene har en effekt på de globale oljelagrene, som har vært langt over gjennomsnittsnivåene i lang tid.

Ifølge data innhentet av Bloomberg News, var etterlevelsen til produksjonskuttavtalen 86 prosent i juli, det laveste nivået siden januar. Sjefanalytiker Ric Spooner i det britiske meglerhuset CMC Markets sier at det er sannsynlig at etterlevelsen vil holde seg høy, men at markedet fortsatt følger nøye med.

– De store produsentene kommer til å fortsette med høy etterlevelse. Det er i alle fall det de sier. Markedet fortsetter å vurdere den samlede etterspørselen, tilbudet og lagersituasjonen etter hvert som det utvikler seg, sier Spooner til Bloomberg News

– Det sannsynlige prisintervallet for olje for øyeblikket er mellom midten på 40-dollartallet til lavt på 50-tallet, tilføyer han.

Usikkerhet rundt Venezuela

I tillegg til etterlevelsen Opec-landenes løfter, er det knyttet stor spenning i oljemarkedene om den politisk kaotiske situasjonen i Venezuela. Venezuela står for en produksjon på rundt 2 millioner fat olje per dag, og utgjør omtrent ti prosent av USAs import. Dersom den politiske krisen skulle eskalere, og svekke landets produksjon, kan det være med på å drive oljeprisen opp.

Prisen for nordsjøolje steg for øvrig om lag 1,4 prosent fredag ettermiddag, fra omtrent 51,60 dollar fatet, til rundt 52,30 dollar, hvor prisen har ligget relativt stabilt siden. Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementets statistikkfløy, Bureau of Labor and Statistics, ble lagt frem fredag morgen amerikansk tid, og rapporten viste en jobbvekst på 209.000 jobber mot 180.000 ventet på forhånd.

For øvrig rapporterte oljeserviceselskapet Baker Hughes fredag kveld at antallet aktive oljerigger i USA falt med fire enheter forrige uke til 954. På årsbasis var riggtellingen opp 490 enheter fra samme periode i fjor.

Ellers rapporterte Bloomberg News søndag at produksjonen på Sharara-feltet i Libya har stanset som følge av streik, ifølge en kilde med kjennskap til saken. Ifølge kilden kan imidlertid produksjonen startes opp igjen i morgen, ettersom ledelsen ved raffineriet er i forhandlinger med arbeiderne.(Vilkår)

Syr egen kjole til slottsmiddag
For å få avbrekk fra stortingsproposisjoner syr avtroppende stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) sine egne klær til hverdag og fest.
01:56
Publisert: