Oljemarkedet kan nærme seg balanse raskere enn tidligere antatt. Torsdagens oljemarkedsrapport fra Det internasjonale energibyrået IEA taler i alle fall et tydelig språk om større oljetørst enn ventet. Tidligere har byrået antatt at verden bare ville bruke 1,2 millioner fat mer olje per dag ved slutten av året enn ved begynnelsen av året.

– For første kvartal 2016 viser reviderte data at etterspørselen vokser raskere med 1,4 millioner fat per dag, til tross for at vinteren på den nordlige halvkulen har vært mildere enn vanlig. Denne sterke utviklingen i første kvartal 2016 kan kanskje øke forventningene om at etterspørselen vil forbli på dette høyere nivået, noe som kan få oss til å heve vårt snittanslag for 2016, heter det i IEA-rapporten.

Enn så lenge holder likevel IEA på anslaget på 1,2 millioner fat, hovedsakelig på grunn av makroøkonomisk motvind. Det internasjonale pengefondet IMF nedjusterte i april vekstanslaget for global økonomi fra 3,4 til 3,2 prosent i år, og fra 3,6 til 3,5 prosent neste år.

Økt oljeetterspørsel taler for raskere balanse i oljemarkedet og høyere priser etter et par år med en brutal nedtur for oljeprodusentene.

Likevel er det ikke bare etterspørselssiden som dikterer prisene. Tilbudssiden har vært den store jokeren de siste årene, først med uventet stor produksjonsøkning fra oljeskifer i USA, og siden med manglende enighet om produksjonskutt i oljekartellet Opec.

- Tilbudssiden i oljemarkedsbalansen kaster alltid frem overraskelser, og i denne rapporten er det to hovedtyper. For det første har skogbranner i Canada forårsaket nedstengning av 1,2 millioner fat i daglig produksjonskapasitet. For det andre har Irans oljeproduksjon og eksport økt litt raskere enn ventet etter at sanksjonene ble hevet, heter det i rapporten.

Enn så lenge fortsetter oljelagrene å øke, men i andre halvdel av 2016 venter IEA en "dramatisk reduksjon" til et nivå der lagrene knapt vokser lenger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.