Vestens økonomiske sanksjoner mot Iran ble opphevet i helgen.

Iran har sagt at det vil øke oljeproduksjonen fra 2,8 til 3,8 millioner fat pr. dag innen ett år hvis det kan eksportere fritt i utlandet. Oljeprisen falt under 30 dollar fatet før helgen, og nedgangen fortsatte mandag.

Tirsdag formiddag var oljeprisen opp over to prosent til 29,30 dollar fatet.

– Det virker å være en viss lettelse i markedet knyttet til oljeprisen, sier oljeanalytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities.

Han peker på en melding fra Irans myndigheter mandag ettermiddag om at landet ikke vil klare å gjenopprette vanlig produksjon til Europa før sent i 2016. I første omgang vil det eksportere østover.

Det internasjonale energibyrået (IEA) nedjusterte tirsdag formiddag forventet produksjon utenfor Opec-landene fra 57,7 til 57 millioner fat pr. dag i år.

Statoil stiger

Statoil-aksjen var opp over tre prosent da handelen på Oslo Børs åpnet tirsdag. Senere på formiddagen var oppgangen rundt 2,5 prosent til 105 kroner.

– Utviklingen for oljeprisen og oljeaksjer er delvis knyttet til at flere tror at bunnen er bak oss i oljemarkedet. Det kan bety slutten for en korreksjon i aksjemarkedet, sier Yggeseth.

Mye BNP-tall fra Kina viste en vekst på 6,8 prosent vekst i fjerde kvartal 2015. Aksjemarkedene globalt trakk et lettelsens sukk.

– Kina-tall har antakelig bidratt til å trekke oljeprisen litt opp i dag, sier Yggeseth.

Han forventer at Statoil-aksjen vil få en positiv utvikling fordi selskapet kutter i kostnader og investeringsbudsjettet fremover.

– Vi tror selskapet vil annonsere ytterligere kutt i månedene som kommer. Ledelsen har vært veldig klar på at utbyttet ligger fast, og det gjenstår å se om de endrer synet for oljeprisen på mellomlang sikt, sier Yggeseth.

Arctic-analytikeren forventer at Statoil-utbyttet i verste fall kuttes til rundt fem kroner pr. aksje årlig, ned fra nivåer i størrelsesorden syv til 7,50 kroner pr. aksje de siste årene.

Venter på 2017

Administrerende direktør Jarand Rystad i analyseselskapet Rystad Energy tror ikke på et oppsving i oljeprisen ennå.

– Det har vært en «volumkrig» i oljemarkedet de siste månedene, og ingen av de store produsentene er villige til å kutte i produksjon. Da ser det ikke ut til å være en bunn i markedet, og prisene kan fortsette nedover. I USA begynner det å komme kutt i skiferoljeproduksjon, og det kan bidra til høyere oljepris fra tredje kvartal i 2016. I 2017 ser vi oljepris på over 60 dollar fatet, sier Rystad.

Les også:

Olje-optimist: - Alle katter er ute av sekken

- Omstillingen er i full sving

– Med mindre noe helt spesielt skjer, kan oljemarkedet drukne av overforsyning  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.