- Oljens gullalder er over for nå, skriver senioranalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets i en markedsoppdatering.

Investeringene for 2015 innenfor rørtransport og utvinning av olje og gass blir oppgitt til 182,4 milliarder kroner, betydelig lavere enn de foregående år, i følge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

- Dette indikerer at investeringene vil nå toppen i 2014 og falle igjen i 2015. Med den brå nedgangen på tilbudssiden, risikerer vi et stramt marked og høyere oljepriser på 2-3 års sikt når kuttene i investeringene vil slå ut i lavere produksjonsvekst, skriver hun.

Spår økt oljepris

I notatet spår analytikeren en økt oljepris i nærmeste fremtid.

- Store investeringskutt i Norge og andre oljeeksporterende land kan påføre markedet en betydelig større risiko for store prissvingninger. Det kan løfte oljeprisen med mellom to og fem dollar fatet.

- Tvunget til å drille dypt

Saltvedt skriver videre at nye gigantfelter blir stadig vanskeligere både å lokalisere og tjene på.

- Det er en rekke utfordringer i oljeindustrien, med økende proteksjonisme og uro i land med store oljereserver. På grunn av dette blir oljeselskaper tvunget til å dra langt ut, og drille dypt for å hente ut den dyrebare oljen.

Les saken her: Venter stup i oljeinvesteringene

- Over tid vil skarpe kutt i oljeinvesteringer føre til et dempet aktivitetsnivå i oljesektoren, redusert etterspørsel etter arbeidskraft, og minske behovet for oljerelaterte varer. Det kan til og med ha en negativ påvirkning på boligmarkedet, skriver Saltvedt videre.

Frykter permanent innstramming

Hun frykter at reduserte oljeinvesteringer skal føre til en permanent innstramming av det globale oljemarkedet. Hun spår også økt etterspørsel og lavere produksjon av olje i fremtiden.

- Med en begrenset produksjonsbuffer å falle tilbake på i fremtiden vil petroleumsindustrien være enda lettere påvirket av produksjonsforstyrrelser som den arabiske våren påførte land som Nigeria, Sør-Sudan, Libya, Iran og Irak.

 

Les også:

Russland hevder Ukraina bruker «forbudte våpen»

Regjeringen vil åpne for mer salg og info om øl

Oljefondet eier i slaveri-anklaget selskap  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.