Prisene på oljekontrakter svekkes fredag morgen for andre dag på rad, men ligger på omtrent samme nivå som de gjorde da Oslo Børs stengte torsdag.

Samtidig er differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI det seneste døgnet utvidet med over en halv dollar, slik at Brent-premien fredag morgen er på 4,76 dollar pr fat.

Venter lavere etterspørsel

Bakgrunnen for prisfallet i oljemarkedet er at Opec torsdag nedjusterte sine etterspørselsestimater og at libyske tjenestemenn skal ha gitt uttrykk for at landets største oljefelt snarlig kan ventes tilbake i produksjon, etter å ha vært ute som følge av angrep fra opprørere, skriver The Wall Street Journal.

Avisen fremholder at disse nyhetene overskygget kommentarer fra Opec-ledere om at en oljepris på 70 dollar pr fat kan sees som et sannsynlig gulv, hvor det kan komme tiltak for å redusere oljeproduksjonen.

Opec reduserte i sitt årlige globale utsyn torsdag sine anslag for oljeetterspørselen. Etterspørselen i 2017 ventes å falle til 28,2 millioner fat pr dag, ned 6,9 prosent fra 2013.

Venter på signaler

Analytikere og meglere sier at markedet avventer Opec-møtet i Wien 27. november, for å se om medlemmene går til konkrete tiltak for å redusere produksjonen og styrke prisutviklingen.

Hittil har Opec og det ledende medlemslandet Saudi-Arabia signalisert at de er tilfreds med lave priser, som ledd i å forsvare markedsandeler, selv om det er spekulasjoner om at enkelte medlemsland i stigende grad er utilfredse med dette.

- Jeg er sikker på at Opec vil komme med et signal. Hva slags virkelige tiltak de vil komme med, gjenstår å se, sier Kyle Cooper, ledende partner i konsulentfirmaet IAF Advisors i Houston, til avisen.

Oljeprisen litt ned

WTI 1. posisjon, som er desemberkontrakten, er på 77,56 dollar pr fat fredag morgen, ned 35 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 77 cent til 77,91 dollar pr fat. Da Oslo Børs stengte torsdag, lå kontrakten på rundt 77,56 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som er desemberkontrakten, ligger på 82,32 dollar pr fat fredag morgen, ned 53 cent fra forrige handledag, da kontrakten sluttet ned 10 cent til 82,85 dollar pr fat. Ved stengetid for Oslo Børs torsdag, lå prisen på rundt 82,34 dollar pr fat.

Brent spot for umiddelbar levering noteres fredag morgen til 82,29 dollar pr fat, ned 43 cent fra torsdag, da prisen falt 40 cent til 82,72 dollar.

Les også: Ruster seg for nedtur

Asia i dag: Kinesisk storrengjøring før toppmøte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.