Opecs generalsekretær Abdalla Salem El-Badri tegnet onsdag et dystert bilde av oljemarkedet.

- Dere vil ikke like dette budskapet, sa El-Badri fra scenen på InterContinental Hotel London på Oil & Money-konferansen.

I salen satt blant annet BPs toppsjef Bob Dudley og Statoils London-baserte strategidirektør John Knight. Opecs generalsekretær nektet å gi noen spådommer om hvor langt ned Opec er villig til å la oljeprisen skli nedover.

Siden juni har oljeprisen falt med nærmere 25 prosent. Nordsjø-olje noteres nå til vel 86 dollar fatet. Det er stor spenning knyttet til om Opec vil kutte produksjonskvotene når landene møtes i Wien 27. november.

- Det er et flytende mål, sa El-Badri om hvor langt ned oljeprisen kan gå på kort sikt. Men la til:

- Hvis prisene holder seg på 85 dollar fatet, vil masse olje forsvinne fra markedet.

Særlig oljeproduksjon fra felt på land i Nord-Amerika vil bli rammet, såkalt olje fra tette bergarter.

- Oljeproduksjon fra tette bergarter vil få det verst, sa El-Badri og spådde at mange investeringsplaner vil bli lagt i skuffen eller utsatt. El-Badri nevnte også dypvannsprosjekter som utsatte før han forsøkte å roe de mest bekymrede.

- Dette er ikke tiden for panikk, sier El-Badri.

Statoil store

Statoil har investert over 100 milliarder kroner i prosjekter på land i USA. Dypt vann er også et av de store satsningsområdene for den norske giganten. Statoils strategidirektør John Knight er en av dem som reiste seg etter El-Badris uttalelser. Han undrer seg over at El-Badri og Opec nå nekter å si noe om oljeprisen og hvor gulvet for den ligger.

- Jeg er enig med deg. Dette er ikke tiden for panikk, sa Knight da han reiste seg i salen.

Knight ser store forskjeller mellom hvordan Opec nå opptrer sammenliknet med under finanskrisen.

- I første kvartal 209 hade vi en oljepris på 35 til 40 dollar fatet. Den gang uttalte Saudi-Arabia at de syntes at en fair pris til forbrukere og produsenter var 75 dollar fatet. Det var en prisindikasjon og de ga den indikasjonen. Det spilte en rolle i oppgangen. Vi har nå en situasjon der El-Badri ikke har noe syn på prisen. Det er en villet handling, sier Knight til Dagens Næringsliv.

Knight ser uttalelsene fra El-Badri en større sammenheng.

- Det er mange som mener at når El-Badri nekter å si noe om prisen, må det ses i en større geopolitisk kontekst, sier Knight uten å ville gå i detaljer om hvilke geopolitiske årsaker han tenker på.

I internasjonal presse er det mange teorier om Saudi-Arabias motiver. En er at landet vil ramme Russlands produksjon på grunn av støtten til Bashar Assads regime i Syria. En annen er at landet vil ramme både Iran og Russland og en tredje er at Saudi-Arabia vil ramme USAs økende markedsandel i det internasjonale oljemarkedet.

Les også: Ny Statoil-sjef må kutte mer dnPlus  

Les også: Må permittere etter Statoil-kutt

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.