Oljeprisen styrket seg rundt to prosent, da beskjeden kom om at Saudi-Arabias kong Abdullah (90) var gått bort.

Fredag klokken 10.30 var prisen på et fat nordsjøolje 48,99 dollar.

Oljeanalytker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener kongens bortgang kun beveger oljeprisen på kort sikt, og at det er andre faktorer som vil spille en viktigere rolle for prisutviklingen fremover.

- Jeg tror ikke det betyr så veldig mye. Det markedet nok reagerer litt på, er endringen i troneskiftet. Noen håper kanskje på endring i deres strategi, slik at samarbeidet kan endre seg mellom OPEC-landene og på den måten få kutt i oljeproduksjonen, sier hun.

Tror ikke på kutt

Overproduksjon i markedet er en viktig årsak til oljeprisens fall som siden i sommer har styrtet fra en pris på over 100 dollar fatet.

Et eventuelt kutt i produksjonen vil kunne bidra til å løfte oljeprisen, og mange ventet at OPEC ville komme på banen og nedjustere produksjonen da kartellmedlemmene var samlet i Wien i november i fjor.

Men kuttet kom ikke, noe Saudi-Arabias oljeminister Ali Ibrahim Naimi mente var «svært gledelig».

Saltvedt har ingen tro på at kongens død vil endre på dette.

- De har signalisert at det ikke betyr noen endring i deres strategi. De vil fremdeles gå for markedsandel, det er tegnene så langt.

Viktig brikke

Oljeanalytikeren begrunner dette med at den avdøde kongen har vært syk i flere år, og at andre har styrt i kongens fravær. Det betyr at halvbroren, kronsprins Salman (79), allerede kan ha inntatt en viktig rolle i strategiplanene.

- Arveprinsen har vært med i styringen lenge. Selv om man får endring i lederskapet, behøver ikke det bety endringe i strategien i og med at han etterhvert er en av de viktigste brikkene til at de fører den oljepolitikken de gjør, mener Saltvedt.

- Med dette i tankene, hvordan tror du oljeprisen vil utvikle seg videre?

- Nettopp på grunn av disse signalene, burde prisene falle tilbake igjen.

Dette avgjør

Økt optimisme på børsene i Asia som følge av bedre fart i den kinesiske industrien, vil sammen med sentralbanksjef Mario Draghis redningspakke til eurolandene bli viktige faktorer for oljeprisen fremover, mener Saltvedt.

- Vi må fremdeles vente til vi ser et mer balansert marked med tilbud- og etterspørselsfaktorer. Utenom dette vil nok et fall i amerikansk skiferproduksjon ha mest betydning.

 

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.