Statoil burde hatt mye større utbytter under Helge Lunds ledelse, og regjeringen må derfor ta grep og bytte ut konsernsjefen, mener oljemannen og mangemilliardæren Endre Røsjø.

P4-gründeren var med under etableringen av det som i dag er oljeselskapet DNO International. Ifølge Røsjø er Statoil historien om store kontantstrømmer, men utbyttene mener han har vært så store at det har vært lett for selskapet å fremstille seg som en suksess, skriver Finansavisen.

Ifølge Røsjø burde utbyttene vært mye større, og Helge Lund har gjort en dårlig jobb. Årsaken er at staten ved Olje- og energidepartementet har sviktet som eier, mener Røsjø.

- Lav oljekompetanse
– Statoil er blitt skoleeksempelet på et selskap med svak eierstyring. Styret har lav oljekompetanse, og eier knapt aksjer i selskapet. Statoil er administrasjonsstyrt, og drives etter hva administrasjonen finner interessant, ikke etter interessene til en aktiv og kompetent eier, sier Røsjø.

– Dette er verdens mest konkurranseutsatte virksomhet. Da nytter det ikke med avgåtte toppledere fra andre bransjer og avdankede politikere. Helge Lund og et titall direktører med ansvar for utenlandsvirksomheten bør ta sin hatt og gå, sier han.

Røsjø sier han forventer at den nye regjeringen tar grep «slik at fellesskapets midler blir fornuftigere forvaltet enn dette».

Ifølge Dagens Næringsliv har konsernsjef Helge Lund i sin tid som Statoil-sjef gang på gang bommet på sine store produksjonsmål.

Oljeanalytiker Trond Omdal mener vekstambisjonene har drevet frem håpløst dyre utenlandske oppkjøp.

Statoil legger fram resultatet for 2013 fredag. 1. august har Helge Lund vært Statoils toppsjef i ti år.

Les også: Resultatsmell for Statoil


Statoil når ikke produksjonsmål i 2020

- Jeg som bruker linser, greide så vidt å lese det
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.