Med gisselaksjonen mot Ain Amenas-anlegget i Algerie er den voldelige islamismen kommet til Norge. Av opp mot 40 utenlandske gisler som holdes av Al Qaeda-inspirerte terrorister, kan etter de siste opplysningene ni være nordmenn.

PST har i år etter år regnet islamistisk terror som den største truselen mot Norge. Nå rammes nordmenn den mest alvorlige terroraksjonen siden Andre verdenskrig – unntatt redslene 22. juli 2011.

Terroren har ikke rammet i Norge, men norske statsborgere på oppdrag i utlandet for Norges største selskap, med staten som hovedeier. At dette skjer – at noe slikt kunne komme til å skje – har vært et kalkulert risiko fra den dagen Statoil bestemte seg for å bli et internasjonalt oljeselskap.

Velger du å operere i et land som Algerie tar du en risiko.

Ifølge gisseltagerne er den franske aksjonen mot islamister i nabolandet Mali direkte årsak til aksjonen. Angrepet er en hevn for at Algerie har latt Frankrike bruke landets luftrom i aksjonen. Nordmennene er tilfeldige ofre.

Men røttene til konflikten ligger like mye i Algerie.

På begynnelsen av 1990-tallet vant islamistene i Algerie et forholdsvis demokratisk valg, men det autoritære militærstyret i landet nektet å godta resultatet. Derpå fulgte en lang, og særdeles blodig krig, med anslagsvis 150.000 døde. Islamistene tapte og ble drevet ut i ørkenen og over grensen til Mali.

En av dem som sto igjen var den antatte lederen bak anslaget onsdag, islamisten Mokhtar Belmokthtar, i dag 40, Han har en 20 års karriere i ulike grupper, med bombing, utpressing, pluss mer tradisjonell kriminalitet bak seg

Inntil nylig leder av «Al-Qaida i det islamske Maghreb», men har startet sin egen gruppe, angivelig etter en pengekrangel.

Den videre utviklingen av terrordramaet i Algerie er svært usikker.

Svært mye av verdens olje ligger under bakken i land med lav respekt for menneskerettigheter, demokrati og andre verdier vi liker på vår kant av verden. Svært mange av verdens oljekraner blir styrt religiøse fundamentalister, kuppgeneraler og selvskapte diktatorer. Mangel på demokrati gjerne gir en desperat opposisjon, og velger du å operere i slike land tar du en risiko som du aldri helt kan beskytte deg mot.

Algerie er et brutalt eksempel.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv

Følg utviklingen her: Siste om gisselsituasjonen i Algerie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.