Norsk olje- og gassproduksjon er 3,5 prosent høyere enn samme periode i fjor, viser regnskapet til SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement) for andre kvartal.

På grunn av fallende gass- og oljepris, er summen som overføres til staten samtidig redusert med 29 prosent til 38,7 milliarder kroner, opplyser Petoro torsdag.

Petoro er et statlig aksjeselskap som ivaretar statens direkte eide andeler i norsk olje- og gassvirksomhet. Nå advarer selskapet om at effektiviseringen av sektoren går saktere, og at produksjonen kan bli skadelidende.

- Klarer vi ikke å gjennomføre den effektiviseringen som er nødvendig, må vi avslutte produksjon fra eksisterende felt tidligere enn ønskelig og vi får heller ikke lønnsomhet i nye prosjekter. Dette vil redusere samfunnets fremtidige inntekter, sier administrerende direktør i Petoro, Grethe K. Moen i en pressemelding.

Hjelper ikke å utsette

Petoro mener innsats for effektivisering har gitt synlige resultater, men liker ikke utviklingen. "Den gode utviklingen fra 2015 flater nå ut", skriver selskapet i torsdagens melding.

Det er også bekymret for om kostnadsbesparelser som er gjort faktisk gir varig effekt - og viser til erfaringer fra britisk sokkel. Der hevdes det at bare 10 til 15 prosent grepene de siste to årene er av varig karakter.

- Det bidrar ikke til varig effektivisering bare å slutte med ting eller utsette dem. Videre omstilling må skje gjennom innovative samarbeidsformer, bruk av nye løsninger og ny teknologi, sier Moen.

Mer varig effekt

Informasjonssjef Erlend Jordal i Norsk olje og gass sier noen tiltak er gjort kortsiktig, men mener 10 til 15 prosent varig effekt høres lavt ut i forhold til det som skjer på norsk sokkel.

- En del av tiltakene som er gjort vil ha varig effekt, det gjelder særlig teknologitiltak og reduksjon av kostnader på boring og brønn, og mange av tiltakene vil få større effekt etter hvert, sier han.

Han kjenner ikke til noen bremsing i effektiviseringen.

- Det har vi ikke fått noen signaler på. Det vil i så fall være litt overraskende, sier han.

Han sier kostnadene er kuttet svært mye, og påpeker at norsk leverandørindustri fremdeles er konkurransedyktig og vinner internasjonale kontrakter.

Varig omstilling

Moen mener det er et grunnleggende kostnadsproblem på norsk sokkel, og at fremtiden må bestå i en varig omstilling, som stiller store krav til ledelse.

- Oljealderen er langt fra over. På andre siden av denne transformasjonen finner vi en konkurransedyktig og bærekraftig næring som skal bidra stort til det norske samfunn i flere tiår, sier hun.

Jordal i Norsk olje og gass understreker også at behovet for omstilling preger alle deler av bransjen tungt.

Investeringsfall

Investeringene første halvår var 14,6 milliarder kroner, tre prosent lavere enn samme periode i 2015, opplyser Petoro.

Oljeprisen har i år falt fra 27 dollar fatet i januar. Siden steg den en periode til over 50 dollar fatet, men er nå nede i 42 dollar per fat igjen. Oljeprisen var godt over 100 dollar før den begynte å falle på sensommeren 2014.

Les også: Oljeprisen opp etter USA-tall

DN Ekspress: - Ser 45 dollar i oljepris

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.