Børsen ble mandag dratt opp av i utgangspunktet labre makrotall fra Kina, men der markedene hadde fryktet enda verre. For Norges del bidrar også oljeprisen positivt.

- Oljeprisen har bygget på seg siden fredag, sier en aksjestrateg til TDN Finans mandag.

Det var knyttet stor frykt til hvorvidt BNP-tallene fra Kina ville komme inn under forventningene på 7,5 prosent som en følge av de svake eksporttallene i forrige uke, ifølge aksjestrategen.

Han mener derfor at BNP på 7,5 prosent på årsbasis i andre kvartal 2013 overrasket positivt ved å komme inn på linje med forventningene.

Ny Seadrill-kontrakt
Seadrill meldte mandag å ha inngått en kontrakt for fire nye ultradypvannsboreskip. To vil bygges på DSME-verftet og de siste to vil bygges på Samsung-verftet i Sør-Korea.

Prisen ventes å være i underkant av 600 millioner dollar pr skip og ventes levert i andre halvdel 2015. I tillegg har fastprisopsjoner på ytterligere to ultradypvannsboreskip.

ABG Sundal Collier og Citi mener kontraktbetingelsene Seadrill har oppnådd er meget attraktive.

- Prisen fremstår som attraktiv, sier analytiker Øyvind Hagen i ABG Sundal Collier til TDN Finans mandag, og sammenligner dagens bestilling med selskapets bestillinger i september i fjor, da de uttalte prisen til «rundt 600 millioner». Nå sier de spesifikt under 600 millioner, sier han.

Hagen sier at de seneste prisene som andre selskaper har oppnådd har ligget rundt 650 millioner, men at det varierer hva de ulike selskapene tar med i den kvoterte prisen.

-Det virker som Seadrill har fått presset ned prisen sin noe, og beløpet kan fort dreie seg om opp til 20 millioner pr skip. Det er vanskelig å være mer konkret uten å vite hva kontrakten spesifikt inneholder, sier Hagen.

Hagen tror globale E&P-investeringer vil ligge på rundt fem prosent i 2014, som er lavere enn det markedet har sett i «nyere tid», og det er dermed mer usikkert hvilken retning markedet vil utvikle seg fremover.

-Seadrill har tydeligvis et mer positivt syn enn oss hva angår markedsutsiktene, sier Hagen, som viser til at Seadrill har et svært godt overblikk over mange underliggende drivere ettersom de operer i industrien.

ABG-analytikeren viser videre til faktorer som skrapingspotensiale, økninger i boreintensitet, økt etterspørsel som følge av overgang fra produksjon til utvikling, utvikling av nye regioner og lignende.

Hagen nevner at dagens bestilling vil påvirke NIBD/EBITDA negativt. Han ser risiko for at dette måltallet vil komme opp mot lånekravet til bankene, og dermed gi noe mindre rom for videre ekspansjon i utbyttet nå i det korte bildet.

ABG Sundal Collier har hold anbefaling på Seadrill og kursmål på 240 kroner pr aksje.

Attraktiv kontraktspris
Citi mener, i likhet med ABG, at kontraktsprisen for de nye enhetene er attraktiv. Citi mener betingelsene virker unike for Seadrill, og bekrefter hvilken posisjon Fredriksen-systemet har hos verftene.

«En antatt dagrate på 600.000 dollar vil gi en avkastning på mer enn 30 prosent, og hver av de fire enhetene vil være innvannende med fire prosent på 2016-estimatene», skriver meglerhuset.

Citi tror Seadrill har finansiell kapasitet til å finansiere dagens nybyggingsprogram uten å hente ny egenkapital, og viser til at salget av tender-rigg divisjonen i april gjør at selskapet er godt innenfor komfortsonen i forhold til eksisterende lånekrav med bankene.

Meglerhuset peker på at riggselskapets nybyggingsflåte gir støtte til en EBITDA-vekst på 22 prosent fra 2013-2015, og justert for en årlig vekst i utbytte på syv prosent vil dette gi rom for ytterligere ekspansjoner utover 2015, skriver de.

Citi har kjøpsanbefaling på Seadrill med kursmål på 270 kroner pr aksje.

Seadrill falt 0,2 prosent til 256,00 kroner, omsatt for 100 millioner kroner.

Ny Archer-sjef
Archer meldte mandag at det hadde utnevnt David King som ny konsernsjef og John Reynolds som ny styreleder.

RS Platou-analytiker Turner Holm mener Archers ansettelse av tidligere Halliburton-direktør David King er et stort steg i riktig retning for selskapet.

King har over 30 års erf#229 fra Halliburton og senest direktør for Halliburtons Completion and Production-divisjon.

«Selskapet har rapportert ebitda-marginer godt under peers og vi ledelsen har rom for å bedre lønnsomheten selv uten betydelige bedringer i markedsforholdene. Vi venter at King vil fortsette strømlinjeprosessen startet av Halvorsen», heter det.

Meglerhuset har en nøytralanbefaling og et kursmål på 0,75 dollar pr aksje.

Archer endte opp 9,8 prosent til 4,60 kroner pr aksje, omsatt for 13 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,48 prosent til 494,26 poeng, og det ble omsatt aksjer for 1,6 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.