Prisene på oljekontrakter er torsdag morgen ganske stabile, men ligger rundt en halv dollar lavere per fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte onsdag.

Oljeprisene steg i New York og London onsdag, men er igjen noe svakere torsdag morgen. Dette har blant annet sammenheng med at oljelagrene i USA ventes å ha steget for andre uke på rad, når det amerikanske energidepartementet offentliggjør sine tall torsdag ettermiddag, skriver Bloomberg News.

Lagerbygging bidrar til å styrke forventningene om at det globale tilbudsoverskuddet på olje vil holde seg fremover.

Uoffisiell statistikk fra American Petroleum Institute (API) viste onsdag kveld at oljelagrene i USA steg med 5,7 millioner fat i forrige uke.

Ifølge analytikeres estimater ventes torsdagens offisielle tall å vise en vekst i lagrene på 2,7 millioner fat i løpet av uken frem til 16. januar.

Irak, som er Opecs nest største produsent, sa onsdag at landet har behov for å øke både produksjonen og eksporten av olje, for å kompensere for lavere priser.

Generalsekretæren i Opec, Abdalla Badri, sa i Davos onsdag at sannsynligheten er større for at oljeprisene snur til oppgang, enn for at de faller så mye som til 20 dollar per fat.

- Det samlede syn er at det for øyeblikket er et tilbudsoverskudd i verdensmarkedet på om lag 2 millioner fat olje pr dag. Når vi begynner å se produksjonskutt, vil vi oppleve en umiddelbar respons i kontraktprisene, forutsatt at det dreier seg om betydelige kutt, sier Ric Spooner, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet om lag uendret, og Brent-premien er torsdag morgen på 1,48 dollar per fat.

Et fat amerikansk lettolje WTI for levering i mars er på 47,45 dollar torsdag morgen, ned 33 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 1,31 dollar til 47,78 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte onsdag, lå kontrakten på rundt 48,00 dollar fatet.

Et fat nordsjøolje brent for levering i mars ligger på 48,93 dollar torsdag morgen, ned 10 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 1,04 dollar til 49,03 dollar per fat.

Prisen lå på om lag 49,42 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag.

Brent spot for umiddelbar levering ble torsdag morgen omsatt for 48,93 dollar per fat, opp 26 cent fra foregående dag, da prisen steg 53 cent til 48,67 dollar per fat.

Les også:
Asia i dag: En av verdens mektigste tjener mindre enn minstepensjonist
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.