Libya har gjenoppstartet noe produksjon etter en brann og Oman har uttalt at landet vil øke produksjonen så mye som mulig. Prisene falt på ukesbasis i forrige uke, for første gang på en måned.

Startet produksjon

I Øst-Libya startet oljeproduksjonen etter at en rørledningsbrann for to helger siden hindret eksport til Hariga-havnen. Ifølge en talsperson i det libyske statsoljeselskapet var brannen trolig et resultat av sabotasje. Rørledningen er nå blitt reparert, melder Bloomberg News.

Samtidig uttalte Oman, det største oljeproduserende landet i Midtøsten utenfor Opec, at det planlegger å øke produksjonen til 980.000 fat pr dag i år.

Produksjonssiden av oljemarkedet har vært i særlig fokus den seneste tiden, og er ventet å være den avgjørende variabelen fremover, i alle fall i det korte bildet.

- Tilbudsdrevet

- Det er i stor grad et tilbudsdrevet bilde i oljemarkedet for øyeblikket, sier analysesjef Mark Pervan i Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg News.

Pervan viser til at utviklingen på etterspørselssiden er rimelig flat, samtidig som han merker seg at det er store volumer på tilbudssiden.

Færre rigger

Ellers kom Baker Hughes' ukentlige telling av antallet oljerigger i USA inn på 1.019 pr 20. februar, ned 37 fra foregående uke, ned 406 på årsbasis, og ned 556 siden starten av desember.

Ifølge Bloomberg News, mener Goldman Sachs at det er nødvendig med lavere priser for at investerings- og riggkuttene skal materialisere til tilstrekkelig lavere produksjonsvekst i USA.

Meglerhuset fremholder imidlertid at det nåværende antallet rigger indikerer at oppbremsingen i produksjonsveksten begynner å nærme seg det nødvendige nivået for å bringe tilbake balanse i markedet.

Samtidig understreker Goldman-analytikerne at nedgangen i antallet rigger lett kan reverseres, gitt fleksibiliteten på riggsiden og muligheten til å hente inn enheter uten kontrakt til lavere dagrater.

Differansen mellom kontrakter i Brent og WTI er mandag morgen på rundt 9,60 dollar per fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er fra i dag er aprilkontrakten, ligger på 50,67 dollar per fat mandag morgen.

Brent 1. posisjon, som er aprilkontrakten, ligger på 60,32 dollar per fat torsdag morgen, opp 10 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg én cent til 60,22 dollar per fat.

Prisen lå på om lag 60,30 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag.

Brent spot for umiddelbar levering steg fredag 21 cent til 59,91 dollar per fat.

Les også:
Asia i dag: Global melkekrise – prisene stuper
First House-engasjement kan være ulovlig
USA i dag: Vil ta større risiko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.