Prisene på oljekontrakter er fredag morgen litt høyere enn de var da oljebørsene i London og New York stengte torsdag kveld.

Nordsjøoljen Brent er rundt ti cent høyere per fat enn da Oslo Børs stengte, mens prisen på den amerikanske referanseoljen WTI er økt med over en halv dollar i samme tidsrom.

WTI stiger som følge av positive amerikanske økonomiske nøkkeltall, mens Brent ikke følger opp i samme grad, til tross for økende spenning i Ukraina, skriver The Wall Street Journal.

USAs brutto nasjonalprodukt steg sesongjustert med 4,2 prosent i andre kvartal, og oversteg det første anslaget på 4,0 prosent. Økonomer hadde ifølge avisen ventet en BNP-vekst på 3,8 prosent.

Sterkere økonomisk vekst kan føre til økt etterspørsel etter petroleumsprodukter i USA.

- De seneste seks månedene har etterspørselen her i hovedsak kommet fra eksport. Hvis USAs økonomi fortsetter å forbedres, tyder det på at vi vil oppleve økt (innenlandsk) etterspørsel, sier Gene McGillian, megler og analytiker i Tradition Energy i Stamford, Connecticut, til avisen.

Ukraina anklaget torsdag Russland for å ha invadert landet.

Nato vil holde et ekstraordinært møte fredag, og den tyske forbundskansleren Angela Merkel sa at europeiske ledere vil drøfter en opptrapping av sanksjonene mot Russland, når de møtes i Brussel i helgen.

Geopolitisk uro har en tendens til å forårsake oppgang i oljeprisene, som følge av frykt for forsyningsproblemer. På den annen side er det enkelte markedsaktører som mener at økte sanksjoner også vil kunne ramme etterspørselen, og dempe den økonomiske veksten i Europa.

- På kort sikt er det størst risiko for ytterligere nedgang i Europa, sier Phil Flynn, analytiker i Price Futures Group, til WSJ.

Han legger til at oljehandlere muligens ikke ønsker å satse på lavere priser inn mot helgen, av frykt for at situasjonen i Ukraina skulle bli forverret.

Differansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet innsnevret med rundt én dollar, slik at Brent-premien fredag morgen er på 7,94 dollar per fat.

Da oljebørsene stengte mandag i denne uken, var Brent-premien på 9,30 dollar per fat, og dette er den høyeste differansen siden 14. mars.

Et fat amerikansk olje for levering i oktober er på 76 dollar fredag morgen, opp 21 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 67 cent til 94,55 dollar per fat. Da Oslo Børs stengte torsdag, lå kontrakten på rundt 94,21 dollar fatet.

Et fat nordsjøolje for levering i oktober ligger på 102,70 dollar per fat fredag morgen, opp 24 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 26 cent til 102,46 dollar per fat. Ved stengetid for Oslo Børs onsdag, lå prisen på rundt 102,58 dollar per fat.

Brent spot for umiddelbar levering sluttet torsdag kveld på 102,45 dollar per fat, mot 102,53 dollar dagen før.

Les også:
Transportunioner advarer USA mot Norwegian  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.