Fredag faller oljeprisen til nye bunnivåer.

Rundt klokken 12 koster et fat med nordsjøoljen Brent 39,04 dollar.

Dette er det laveste nordsjøoljen er handlet for siden 2008, ifølge Bloomberg News.

Oljeprisen har falt kraftig siden forrige fredag, da Opec holdt strategimøte der det ikke ble vedtatt noe produksjonskutt. Oljekartellet besluttet å opprettholde produksjonstaket på 30 millioner fat olje per dag neste år.

Imidlertid publiserte Opec produksjonstall torsdag som viste at produksjonen i november steg til et toppnivå for de seneste tre årene, idet økende volum fra Irak mer enn veide opp for en reduksjon fra Saudi-Arabia.

Produksjonen på 31,695 millioner fat per dag er om lag 900.000 fat pr dag høyere enn det Opec anslår vil være etterspørselen i 2016.

Tilbudsoverskuddet vokser

Det spekuleres i at Opec gjennom sitt vedtak forrige fredag i praksis har opphevet produksjonsmål, og at tilbudsoverskuddet i oljemarkedet vil vedvare, skriver Bloomberg News.

Ifølge råvareanalytiker Will Yun i Hyundai Futures i Seoul er det vanskelig å finne positive elementer i etterspørselsiden.

- Opecs produksjon i november tyder på at det globale tilbudsoverskuddet vokser. Olje vil kunne falle videre mot 30 dollar per fat, sier analytikeren til Bloomberg News.

Nedgang i etterspørselvekst

Fredag publiserte det Internasjonale Energibyrået (IEA) sin månedlige oljerapport.

Byrået nedjusterer sitt etterspørselanslag for 2015, men opprettholder sitt tidligere anslag for 2016 på 95,78 millioner fat per dag.

IEA skriver at prognosen for den globale etterspørselsveksten i 2016 er en betydelig nedgang fra årets nivå på 1,8 millioner fat per dag. Dette skyled at de faktorene som bidro til en rask økning i bruk olje trolig vil vise seg å være midlertidig.

Indikatorer for etterspørselvekst i fjerde kvartal viser en dramatisk nedgang, ifølge rapporten.

Drukner markedet i billig olje

I en oppdatering publisert denne uken skriver råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB at det er liten grunn til å tro at vi har sett bunnen i oljeprisen.

- Oljekartellet Opec reddet markedet i 2008 ved å kutte. Da var oljeprisen nede i 36,6 dollar fatet på julaften. Ettersom Opec ikke redder markedet denne gangen, er det svært sannsynlig at vi igjen vil se bunnivået fra 2008, skriver han.

De tøffe tidene i oljebransjen er ikke over, fastslår senioroljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets i meglerhusets rapport «Nordea Economic Outlook» som ble publisert denne uken.

Selv om det ventes et produksjonskutt i amerikansk skiferolje, vil tilbudssiden til neste år fortsatt være stor, mener Saltvedt.

Opec vil fortsette å drukne markedet i billig olje, samtidig som et nytt land kommer tilbake:

- Effekten vil bli jevnet ut av de store produksjonsvolumene fra Iran så snart sanksjonene der er fjernet, forklarer Saltvedt.

Nye anslag

Oljeanalytikeren fremholder at de globale oljeinvesteringene har falt med 20 prosent i år, og vil trolig falle ytterligere til neste år.

I 2016 anslår Nordea Markets en snittpris på 55 dollar fatet for nordsjøolje. Ved utgangen av 2017 vil oljeprisen ha steget til 65 dollar, fremgår det av de nye prognosene.

For 2015 vil gjennomsnittsprisen begrense seg til 54 dollar fatet, ned fra 100 dollar i 2014.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Julehandelen bremser kraftig opp

- Mange er ansatt på rene ringevikar-kontrakter og jobber langt mer enn det som er akseptert

Aksjonærgruppen som vil bytte ut styret: - Har fått «overveldende støtte»

Se DNTV: Se trailer: «He named me Malala»

Se trailer: «He Named Me Malala»
Se trailer: «He Named Me Malala»
02:19
Publisert: