Den amerikanske meglerkjempen Citi mener at nordsjøoljeprisen i løpet av 2016 og 2017 vil stige til mellom 65 og 75 dollar, noe som også estimeres å være breakeven-pris for sanksjonering av nye prosjekter fremover. Meglerhuset ser ikke tresifrede priser i overskuelig fremtid, ifølge en analyse tirsdag.

Anslaget er basert på en vurdering av 325 kjente prosjekter hos 37 ulike oljeselskaper, som utgjør oljesektorens tilbudskurve fremover.

Kostnadene har falt

Prisene som må til for at nye prosjekter skal bli sanksjonert fremover ser, ifølge Citi-analytikernes rapport, ut til å ligge på mellom 65 og 75 dollar. Noe som er ned seks til åtte prosent fra tilsvarende rapport i fjor.

Dette skyldes i hovedsak at kostnadene i forsyningskjedene har falt, samt at kostnadskurven i 65-75 dollar-spennet fortsetter å bli forlenget grunnet skiferolje i USA.

Markedsprisen ventes å stige til dette nivået i løpet av 2016 og 2017, fordi dagens spot-pris er for lav til å møte fremtidig etterspørsel, skriver analytikerne

Ikke tatt høyde for

Samtidig ser Citi ikke noen grunn til at prisen skal tilbake til de tresifrede nivåene sett i 2010-2014. Dette skyldes at breakeven-pris på tilbudskurven er i ferd med å flate ut på 65-75-nivået, og at det er tilstrekkelig tilbud fra prosjekter i som er lønnsomme på denne prisen til å dekke fremtidig etterspørsel.

Analytikerne fremholder derfor at en større endring i investeringsstrategien for oljeselskapene er nødvendig, og at mange oljeselskaper ikke har tatt høyde for en så lav pris.

De mest utsatte selskapene i dette «nye paradigmet» er de som er fokusert på LNG og tungolje, så vel som de fleste av «Big Oil»-navnene, fremgår det.

«Blant de 37 oljeselskaper vi ser på tror vi at så mye som 40 prosent av den nåværende investeringssyklusen, eller om lag 1,4 billioner dollar i investeringer, kan vise seg å bli utfordret ved oljepriser under 75 dollar per fat», heter det.

Anbefaler defensive selskaper

Meglerhuset anbefaler kjøp av oljeselskaper som har hatt en defensiv vekststrategi med en stor andel prosjekter med breakeven under 65-75 dollar per fat.

«Disse selskapene bør være i stand til å levere bedre kapitalavkastning, eller alternativt ha verdien realisert gjennom salg til selskaper med høyere kostnader som ønsker å flytte ned på kostnadskurven», heter det.

Royal Dutch Shells oppkjøp av BG Group trekkes frem som en bekreftelse på trenden.

I rapporten oppgraderes også Tullow Oil til kjøp, med kursmål 433 pence. BP nedgraderes til nøytral, med uendret kursmål på 455 pence.

Les også: Oljeselskap kutter 35 fast ansatte
Skiferoljebrems sender oljeprisen opp
Tror ikke jobbene kommer tilbake  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.