Oljemarkedsanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener oljeprisene kan falle til rundt 60 dollar fatet innen utgangen av året dersom Opec ikke kommer frem til en avtale på torsdagens møte.

Men han spør seg i en oppdatering hvor langt Saudi-Arabia vil gå i å forsvare en pris på 100 dollar fatet? Hvis de må kutte i egen produksjon for å opprettholde denne prisen igjen i årene fremover, vil det minke inntektene til landet betraktelig.

Kjus venter at Opec vil fokusere på håndheving av målet, men venter ikke at det vil komme produksjonstak for enkeltland. De eneste landene som ventes å kutte er Saudi Arabia, De forente arabiske emirater og Kuwait. Til tross for at han kun ser et produksjonskutt på 0,5 millioner fat per dag, ser han et nettokutt i produksjonen på én million fat innen mars 2015, drevet av ventet produksjonsfall i Libya.

Dersom dette scenarioet utspiller seg, venter DNB-analytikeren at oljeprisene vil stige 5-10 dollar per fat på kort sikt, men beholder likevel sin prognose for en gjennomsnittlig Brent-pris på 80 dollar per fat i 2015.

Ved kutt på mer enn én million fat per dag, ser Kjus at prisene vil stige 10-15 dollar innen utgangen av året, men vil heller ikke i dette tilfellet endre prognosene sine for 2015.

Les også:
Laveste oljepris på fire år

Ikke enighet om produksjonskutt før OPEC-møte
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.