Skilegenden Pål Gunnar Mikkelsplass diskuterer oljeprisen mens han fikser skiene for norgessjef Maria Moræus Hanssen i GdF Suez under Oslo Energy Forum.
Skilegenden Pål Gunnar Mikkelsplass diskuterer oljeprisen mens han fikser skiene for norgessjef Maria Moræus Hanssen i GdF Suez under Oslo Energy Forum. (Foto: Fartein Rudjord)
 

Han står med en drill nede i kjelleren under Oslo Energy Forum på Holmenkollen Park Hotel og preparerer ski for oljetopper som fyker ut og inn.

Skilegenden Pål Gunnar Mikkelsplass er en av de virkelige veteranene under en av verdens mest eksklusive oljesjefsamlinger, med 14 år på baken. I alle år har han smurt ski på dagen og delt måltider med sjefene. Han er en av få utenforstående som kan vanke fritt rundt på det lukkede seminaret. Senest onsdag kveld diskuterte han oljeprisen med noen av de fremmøtte. Mikkelsplass flesker til med en spådom:

– Som oljeanalytiker tror jeg at det kommer til å gå litt opp igjen det neste året. Ved neste konferanse kommer den til å ligge på 75 kroner, nei dollar, fatet.

Stor debatt

Oljeprisen vekker naturlig nok debatt under årets konferanse, etter at den har halvert seg fra sommerens nivåer. Torsdag lå prisen på nordsjøolje på 58 dollar fatet. Det første seminaret på morgenen hadde passende nok tittelen «The collapse of oil prices – implications and risks».

En av dem som deltar i Holmenkollen, er Shell-toppsjef Ben van Beurden. Han holder seg unna skigåing, men hans oljeprissyn er langt på vei på linje med Mikkelsplass’ prognose. Van Beurden mener fundamentalforholdene taler et tydelig språk. Med to prosent global vekst vil oljeetterspørselen fortsette å vokse med rundt en million fat årlig.

Han sier at dersom verden bare investerer som normalt i eksisterende felter, vil produksjonen fra disse falle. Normalt produksjonsfall, uten at oljeselskapene holder investeringer tilbake, vil være på fire-fem millioner fat i året.

– Det betyr at vi hvert år må bringe til veie fire til fem til seks millioner fat i nytt oljetilbud, sier van Beurden.

Shell-sjef Ben van Beurden mener 70 dollar trengs på sikt.
Shell-sjef Ben van Beurden mener 70 dollar trengs på sikt. (Foto: Fartein Rudjord)
– Spol frem fem år, da må vi kumulativt øke produksjonen med 25 millioner fat. Det kommer ikke til å skje med lite grann mer skiferolje. Vi vil måtte trenge fundamentalt annerledes type investeringer.

Trenger 70 dollar

Ifølge Shell-sjef van Beurden trenger oljeselskapene 70 dollar i oljepris for å bringe til veie de nødvendige oljevolumene på sikt.

– Selv om vi får 20 prosent kostnadsreduksjoner som følge av oljenedturen, vil mye ny oljeproduksjon trenge 70 dollar fatet for å gå i pluss. Vi sier ikke at vi vil få 70 dollar fatet neste måned, men innenfor tidsrammen vi vurderer, er det dette fundamentalforholdene forteller deg er nødvending, sier han.

Han vedgår at Shell og andre oljeselskaper er berørt av oljeprisfallet. Kontantstrømmen er blitt redusert. Derfor må oljeselskapene kutte i sine investeringer. For Shells del skyldes ikke kuttene at han tviler på lønnsomheten i prosjekter med 30 års varighet, men mer tøffe prioriteringer akkurat nå. Når det er sagt, tør han ikke spå oljeprisen.

– Personlig ville jeg aldri gå der, for min kredibilitet er altfor dyrebar til å bli satt på spill ved å spå oljeprisen og være 100 prosent sikker på at jeg fikk feil!

Nede i skiboden velger de fleste oljetoppene å stole på Mikkelsplass. Skiveteranen, som er mest kjent for en av Norges tre sølvmedaljer under Calgary-OL, mener særlig at Saudi-Arabia kommer til å ta til fornuft og jobbe for å få prisen opp igjen. Andre er usikre.

Stoler på Mikkelsplass

– Jeg tippet en lavere pris under Sandefjord-seminaret, sier norgessjef Maria Moræus Hanssen i GdF Suez der hun kommer inn fra skitur før lunsj.

– Men det var nok preget av dagsformen. Det er helt umulig å tippe. Jeg overlater det til Pål Gunnar, sier hun.

 Norgessjef Haakon Haaland i E.on mener Mikkelsplass er inne på noe.

 – Han har vel studert forwardkurven. Jeg tror ikke spådommen er så gal.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.