Oljeprisen raser og har ikke vært lavere på mer enn 11 år. Torsdag har nodsjøoljen vært handlet så lavt som 32,15 dollar fatet. Til sammenligning kostet et fat 115 dollar for ett og et halvt år siden.

Toppsjef Eldar Sætre i Norges største børsnoterte bedrift, oljeselskapet Statoil, mener prisutviklingen den siste tiden understreker usikkerheten i markedet. Samtidig er han krystallklar på at han ikke kan la kortsiktige svingninger påvirke selskapets langsiktige strategi:

- Jeg kan ikke la meg distrahere av dagens oljepris, sier Sætre til DN på NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

Tror på høyere pris

Han tror fortsatt at markedet over tid vil tilpasse seg etterspørselen og at prisen da vil korrigere opp.

- Det er en situasjon som bare understreker den usikkerheten vi har i markedet og som vi har sett lenge. Det er mange risikoelementer som kommer inn og preger markedet: Stor nervøsitet, stor volatilitet og det peker på en situasjon hvor vi fremdeles har mer olje i produksjon enn det etterspørres, sier Sætre.

- Så tror vi bestemt at dette er en situasjon som over tid vil endre seg og at vi vil komme inn i en mer rebalansert markedssituasjon som etter hvert vil dra prisen oppover. Men fortsatt er det stor usikkerhet om hvordan dette vil utvikle seg den nærmeste tiden, sier Statoil-sjefen.

Langsiktig perspektiv

Han understreker at det er lite Statoil kan gjøre med prisen på selskapets viktigste produkt.

- Jeg driver ikke selskapet ut fra dagens oljepris, jeg driver selskapet i et langsiktig perspektiv. For oss dreier det seg å skille disse tingene fra hverandre.

Han mener selskapet må rette oppmerksomheten mot de forholdene som selskapen «kan gjøre noe med».

- Det er å drive effektiviseringsarbeidet som vi har satt opp. Vi har mye ugjort, men veldig god fremdrift, sier Sætre.

- For lav pris

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank peker i likhet med Sætre på at det fortsatt produseres altfor mye olje.

- Oljelagrene er store og en lav oljepris påvirker ikke produksjonen på kort sikt. På lengre sikt er 30 dollar fatet for lav pris fordi det blir for lite lønnsomt å produsere olje når vi må foreta investeringer i nye felt. Og det trenger vi. Noe vil skje i Norge, og noe vil skje mange andre steder i verden. Så oljeprisen på 30 dollar er ikke varig, mener sjeføkonomen.

Alle energipriser har falt kraftig de siste årene. Fordi oljeprisen var den siste som svekket seg, er potensialet for å få et stort løft i oljeprisen svært liten, ifølge Andreassen.

- Vi er tilbake til normale, lave råvarepriser. Ikke bare på energi, men for alle, enten det er jernmalm, kobber eller aluminium. Råvaresyklusen er bak oss, ikke foran oss.

Hva kan løfte børsene og oljeprisen fremover nå?


-  Oslo Børs trenger ikke en høyere oljepris for å stige. Det hjelper selvfølgelig for oljeselskapene. Når oljeprisen faller mye, så går Oslo Børs også ned. Men i det store bildet er oljeprisen mer enn halvert. Den har falt 70 prosent, mens børsen har vært mer eller mindre uendret. Det er fordi at alle andre selskaper som ikke er oljerelaterte får arbeidsbetingelser er mye bedre enn før fordi kronekursen har falt som et blylodd og fordi tilgangen på arbeidskraft er bedret. Mange av de andre bedriftene i Norge går nå mye bedre nå enn før, og det har Oslo børs sett, sier Andreassen.

 

Les mer fra NHOs årskonferanse:

- Flere faktorer som truer

- Det blir et blodbad

Nå samles Norges elite i Oslo: - Det er Øya-festival for politikere og samfunnsengasjerte folk  

Se sjeføkonom Harald Magnus Andreassen forklare verdensøkonomien på 30 sekunder:

Verdensøkonomien på 30 sekunder
Aksjemarkedet i Kina er i hovedsak et spille Casino, sier sjefsøkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.
00:31
Publisert:

Se DNtv: Dette er Hydro-sjefens største frykt

Dette er Hydro-sjefens største frykt
- Jeg frykter at ting går for fort, at omstillingen blir så krevende at mange bedrifter ikke klarer å følge med, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro på NHOs årskonferanse om framtidens arbeidsmarked.
02:15
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.