Oljeprisen er ned mandag morgen, etter en todagersoppgang forrige uke som var den største på mer enn syv år.

Følg utviklingen i verdens aksje- og råvaremarkeder på  DN Investor.

- Jeg tror det blir veldig ruskete i oljemarkedene fortsatt ut uken. Vi kan ikke ta det for god fisk at vi er forbi bunnen nå, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Oljeprisen svinger

Kontrakter i nordsjøoljen Brent ble tidlig i dag handlet 1,30 dollar høyere per fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte fredag, men har falt markant utover dagen.

- Så snart kjøpsaktiviteten satte inn, utviklet den seg til en massebevegelse. Den langsiktige nedgangstrenden er fortsatt til stede, og før den er brutt, vil markedet måtte forholde seg aktsomt, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg News.

Oljeprisoppgangen forrige uke ble blant annet drevet av investorer som cashet inn sine - Et stort tankekors ved prisoppgangen

Håper oljeprisen ikke «bryter ned»

Gjennomsnittlig oljepris de siste tretten dagene ligger på omtrent 31 dollar, og Kjus tror dette vil bli støttenivået for oljeprisen fremover:

- Vi kommer ned mot omtrent 30 dollar fatet i dag. Vi får håpe prisen ikke bryter ned igjen og at nedgangen vi ser nå kun blir et lite blaff, sier han.

Kjus spår at prisene skal opp iløpet av 2016.

Ser til Libya og Iran

Både Iran og Libya er oljeprodusenter som vil spille en utslagsgivende rolle for oljeprisutviklingen fremover, tror Kjus.

- Fremover blir det viktig å se på hvor mange iranske oljefat som kommer til markedet, samtidig som det er knyttet stor usikkerhet til oljeproduksjonen i Libya, sier han.

Sanksjonene mot Iran ble tidligere denne måneden etter at verdenssamfunnet fastslo at Iran har rettet seg etter atomavtalen som ble inngått i sommer. Iranske myndigheter hevder selv å kunne øke oljeproduksjonen betydelig fremover.

Libya har dannet en ny regjering, men landets oljeproduksjon er fortsatt et mål for terrorister. Det gjør det vanskelig å anslå hvor mye olje landet kan produsere fremover, ifølge Kjus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Sparer 4000 mrd. kroner på råvarekollaps

 
Oljeanalytiker: «Alle» synes 40 dollar fatet er for lavt

Se DNTV:
- De tror norsk økonomi vil brekke ryggen
 
- De tror norsk økonomi vil brekke ryggen
DNB-sjef Rune Bjerke har ett viktig budskap til internasjonale investorer og analytikere.
01:27
Publisert: