Iran kan eksportere olje til et langt større marked enn tidligere når de internasjonale sanksjonene heves, og landet har varslet at de vil øke oljeproduksjonen med opptil en million fat per dag. I tillegg kan oljen de har på sine skip, sendes rett ut i markedet. Dette vil legge ytterligere press på et allerede overdekket marked.

– Det blir kjempetøft for norsk oljeindustri, hvor den tredje runden med store oppsigelser allerede har begynt, sier Saltvedt i Nordea Markets. Samtidig ser hun muligheter for norsk oljeservice- og leverandørindustri, fordi det i Iran er mulig å tjene penger med dagens oljepris, i motsetning til i Norge.

– Iran ønsker å skru opp produksjonen raskt, men sitter ikke nødvendigvis på all kompetansen selv. De trenger norsk teknologi og kompetanse, og her har vi masse rigger og skip stående. Iran har allerede stått og trippet et halvt år, sier hun.

Les også: Atomavtalen: Dette er nøkkelpunktene

Balanse i 2017

Oljeprisen falt fredag igjen under 30 dollar fatet, og søndag endte børsene i Golfstatene med panikkpreget nedgang på den første handledagen i den muslimske uken, blant annet grunnet fallende oljepris. Oljeprisen kommer trolig til å fortsette nedgangen mandag morgen.

– Hadde du spurt for ett år siden, var det ingen som ville trodd at den ville bli så lav som nå. Den er lav, men den kan bli lavere, sier Saltvedt.

Oljeanalytikeren sier at prisen kan falle til 0, men legger til at prisen på et fat olje sannsynligvis vil ligge på 60 dollar på lang sikt, selv med store svingninger.

– Trolig vil ikke prisen være i balanse før mot slutten av 2017, men prisene kan begynne å stige før den tid, tror Saltvedt.

Mindre oljeavhengighet

For Iran er atomavtalen et vendepunkt. Den åpner et nytt kapittel i Irans forhold til verden, ifølge landets president Hassan Rouhani. Den moderate iranske lederen har siden før han ble valgt i 2013 lovet å bli kvitt sanksjonene gjennom diplomati.

Søndag presenterte han regjeringens forslag til statsbudsjett for neste budsjettår, som i Iran sammenfaller med persisk nyår og starter 21. mars. Rouhani tok da til orde for økonomiske reformer og mindre oljeavhengighet når Iran nå trer ut av isolasjonen.

– Atomavtalen er en mulighet som vi bør bruke til å utvikle landet, bedre nasjonens velferd og skape stabilitet og sikkerhet i regionen, sier Rouhani.

Nye sanksjoner

President Barack Obama hyller atomavtalen med Iran som en diplomatisk og historisk seier.

– Gjennom diplomati har vi lyktes i å ha fått til et historisk framskritt og unngå en ny krig i Midtøsten, sa Obama på en pressekonferanse i Washington søndag.

USA skal nå tilbakebetale Iran 400 millioner dollar i gjeld og 1,3 milliarder dollar i renter etter den islamske revolusjonen, sier utenriksminister John Kerry. Dette kommer i tillegg til milliarder av dollar som har vært fryst på utenlandske bankkontoer, og sees som et forsøk på å bedre forholdet mellom landene.

Samtidig kunngjorde det amerikanske finansdepartementet at USA innfører nye sanksjoner mot bedrifter og enkeltpersoner for å ha bidratt med ulike leveranser til Irans ballistiske rakettprogram. Disse sanksjonene ble utsatt mens det pågikk harde forhandlinger for å få løslatt fire iransk-amerikanere fra iranske fengsler. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.