Prisene på oljekontrakter stiger torsdag morgen kraftig for andre dag på rad, etter et overraskende stort fall i oljelagrene i USA.

Prisen på nordsjøolje er rundt halvannen dollar høyere pr fat enn den var da Oslo Børs stengte onsdag.

Bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) meldte sent onsdag kveld at oljelagrene i USA falt med 12,1 millioner fat i løpet av uken frem til 2. september.

Et tilsvarende fall i torsdagens offisielle uketall fra USAs energiinformasjonskontor (EIA) vil være det største siden 1999, skriver Bloomberg News.

Estimater innhentet av The Wall Street Journal viser at analytikere venter at EIA vil rapportere en vekst på rundt 500.000 fat, mens Bloombergs estimatrunde viser en vekst på 905.000 fat.

- Størrelsen på lagrene rundt omkring i verden motarbeider oljeprisene. Hvis myndighetenes tall backer opp API-tallene, og vi ser et fall i lagrene i stedet for en økning, vil det være en positiv utvikling, sier Ric Spooner, sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg.

Venter svekket raffineriaktivitet

WSJ skriver at oppgangen i oljeprisene onsdag blant annet skyldes påvirkning fra bensinmarkedet, som steg betydelig på forventninger om at raffineriaktiviteten svekkes.

Avisen fremholder at det er stor skepsis når det gjelder muligheten for at Saudi-Arabia, Russland og andre store oljeprodusenter vil komme frem til en avtale om å begrense produksjonen.

- Men bare praten rundt dette er nok til å opprettholde en oppadgående bevegelse i oljeprisene, sier Ric Navy, direktør for oljefutures i meglerfirmaet R.J. O'Brien & Associates, til avisen.

Differansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet redusert med 5 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 1,78 dollar per fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er oktober-kontrakten, handles torsdag morgen for 46,28 dollar per fat, opp 78 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 67 cent til 45,50 dollar per fat.

WTI-kontrakten lå på 44,84 dollar per fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Brent 1. posisjon, som er november-kontrakten, omsettes for 48,72 dollar per fat torsdag morgen, opp 74 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 72 cent til 47,98 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på 47,23 dollar per fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Prisen på Brent spot for umiddelbar levering er i morgentimene 18 cent høyere enn onsdag, da kontrakten sluttet opp 1,20 dollar til 48,53 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.