Mens brentolje med levering i oktober kostet 43,14 dollar fatet ved handesslutt onsdag kveld, omsettes den til over 46 dollar fatet torsdag ettermiddag.

Bare den siste timen har prisen styrket seg med mer enn en dollar.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto mener hovedårsaken til den siste oppgangen finnes i oppjusteringen av BNP-tallene fra USA.

Sterkere BNP-tall sørget for renteoppgang i USA  

- Det siste pushet er BNP-veksten i USA, og at vi har hatt et generelt rally med Shanghai opp etter fem dager ned, sier Omdal til Dagens Næringsliv.

Han legger også inn i miksen at oljelagrene i USA igår viste det største fallet siden februar med 5,5 millioner fat.

Han påpeker at oljeprisen har falt «ekstremt mye» på generell markedsuro og Kina-uro.

- Selv om Kina er viktig, så er prisnedgangen primært tilbudsside-drevet, sier Omdal, som peker på at prisene har kommet så lavt at man kan ha nådd et smertepunkt.

- Prisene har stupt veldig mye, og vi er veldig nær der produksjonen stenges ned, sier Pareto-analytikeren som peker på at man allerede ser tegn til at prisene får konsekvenser.

- Det har vært et kraftig fall i ferdigstillelsen av brønner i Bakken-feltet de siste månedene, sier han og sammenligner med tidligere måneder.

- Kan investorer ha gått i en shortfelle?

- Det er klart markedet har vært oversolgt. Når markedet snur kan det være hedgefund som lukker posisjonene og går lang i olje, forklarer analytikeren.

Forlenger kjøresesongen

Thina Saltvedt i Nordea mener i likhet med Omdal at de reviderte BNP-tallene fra USA er den mest sannsynlige forklaringen på prisoppgangen torsdag.

- Det ser ut til å ha gitt god stemning i markedet og gir en god boost, sier Saltvedt som minner om at USA har gått bra hele veien.

Hun tror gode BNP-tall fra USA kan betyr at bensinetterspørselen vil holde seg bra, til tross for at den såkalte kjøresesongen nærmere seg slutten.

Saltvedt mener det i løpet av de siste to dagene har blitt stadig høyere sannsynlighet for at den ventede renteoppgangen i USA i september vil utsettes til senere i året.

- Det gir et løft fordi en renteøkning vil ha motsatt effekt på råvaremarkedet, sier Saltvedt som forklarer at en renteheving vil styrke dollaren ytterligere, noe som ikke er gunstig for amerikansk økonomi.

Les også: Frykter en enda større boble

Klokken 18.20 norsk tid koster et fat nordsjøolje 46,42 dollar. Det er en oppgang på 3,28 dollar siden onsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.