Oljeprisene svekkes marginalt tirsdag morgen, etter å ha nådd sine høyeste sluttnivåer på mer enn 13 måneder da oljebørsene stengte i London og New York mandag kveld.

Prisen på nordsjøolje er nesten en halv dollar lavere pr fat enn den var da Oslo Børs stengte mandag, ettersom oljeprisene på det tidspunktet var på et toppunkt for dagen.

Putin-støtte ga oljerally

Prisoppgangen kom som følge av et den russiske presidenten Vladimir Putin mandag gikk ut og støttet internasjonale tiltak for å støtte opp under oljeprisen, skriver The Wall Street Journal.

Avisen fremholder at analytikere gjør seg klare for en uke med volatil handel, idet en høyt profilert konferanse for aktører i oljebransjen har begynt i Istanbul.

Putin sa på konferansen mandag at Russland «er beredt til å slutte seg til felles bestrebelser for å begrense produksjonen», og at han tror at frysing eller reduksjon av oljeproduksjonen er «eneste måte å redde stabiliteten i energisektoren på».

Hans uttalelser ga nytt liv til en prisoppgang som begynte å svekkes i slutten av forrige uke.

- Markedet tenker at Russland kanskje nå er tilbøyelig til å støtte Opec-avtalen, fordi russisk økonomi er under press på disse lave oljeprisene. Jeg tror vi vil oppleve at markedet reagerer på en rekke potensielt konkurrerende nyhetsoverskrifter de kommende ukene, sier Andy Lipow, sjef for Lipow Oil Associates i Houston, til WSJ.

Ikke alle er overbevist om at Russland mener alvor med sine uttalelser, eller at Opec vil være i stand til å følge opp sine planer om å begrense produksjonen.

- Det er fortsatt et tilbudsoverskudd. Prisene bør fortsatt bevege seg nedover, sier Mark Waggoner, sjef for Excel Futures, til avisen.

Han mener at alle vil ha prisene opp, men at ingen ønsker å kutte produksjonen.

- Så lenge de kan prate markedet opp, trenger de ikke å foreta seg noe, sier Waggoner.

Flere månedsrapporter

Ny informasjon om oljemarkedet blir publisert senere i uken. Først kommer Opec med sin månedsrapport onsdag, og så publiserer Det internasjonale energibyrå (IEA) sin månedsrapport torsdag.

Analytikere gjør seg klare for volatil handel rundt disse rapportene, samt amerikanske lagertall tirsdag og onsdag, spesielt hvis månedsrapportene viser tegn til store endringer i utsiktene for den globale tilgangen på olje.

Differansen mellom kontrakter i Brent og WTI det seneste døgnet redusert med 27 cent, slik at Brent-premien tirsdag morgen er på 1,31 dollar pr fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er november-kontrakten, handles tirsdag morgen for 51,26 dollar pr fat, ned 9 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,54 dollar til 51,35 dollar pr fat.

WTI-kontrakten lå på 51,44 dollar pr fat da Oslo Børs stengte mandag.

Brent 1. posisjon, som er desember-kontrakten, omsettes for 53,05 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 9 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,21 dollar til 53,14 dollar pr fat.

Brent-kontrakten lå på 53,53 dollar pr fat da Oslo Børs stengte mandag.

Prisen på Brent spot for umiddelbar levering er i morgentimene 15 cent høyere enn fredag, da prisen sluttet opp 1,59 dollar til 52,89 dollar fatet.

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
 

Ikke noe håndtrykk - mange beskyldninger
Slik var den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump
02:50
Publisert: