Nigerias nye president Muhammadu Buhari langet mandag ut mot sin forgjenger Goodluck Jonathan som han hevder etterlot landets statskasse så godt som tom.

Det er store forventninger til at Buhari skal få det korrupsjonsherjede og råvareavhengige Nigeria på rett vei igjen økonomisk.

Men den nye presidenten som ble valgt på et løfte om å rydde opp i skitten politikk og få en slutt på Boko Harams opprør, antyder nå at det ikke er penger til en snuoperasjon med det første.

– Jeg håper vi kan komme i gang, men denne tradisjonen med de første hundre dagene skaper mye press, med statskassen så godt som tom, gjeld på millioner av dollar og offentlig ansatte og selv statsansatte uten lønn, sa han til pressen.

Nesten full stopp på grunn av drivstoffmangel

Den tidligere militærdiktatoren, som ble kjent for sin kamp mot korrupsjon og uorden mens han styrte på 80-tallet, kalte situasjonen en skam for Nigeria og advarte mot opptøyer om ikke noe blir gjort raskt.

Selv før Buhari tok over, merket Nigeria, som er Afrikas største oljeprodusent, effekten av at oljeprisene er halvert siden midten av 2014.

Manglende skatteinntekter har ført til at budsjettet måtte kuttes, og at offentlige prosjekter ble stanset mens offentlig ansatte gikk i månedsvis uten å få lønn.

I uka Buhari overtok stanset landet nesten opp på grunn av mangel på drivstoff som følge av at staten ikke betalte subsidiene til import av drivstoff. Samtidig falt elektrisitetsproduksjonen til sitt laveste nivå noensinne.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Over 20 drept i Boko Haram-angrep i Nigeria

 

Buhari: - Vi skal bekjempe Boko Haram