Prisen på nordsjøolje fortsetter å øke ytterligere tirsdag kveld. Førsteposisjonskontrakten på nordsjøoljen Brent, som er råolje med levering neste måned, er opp rundt 60 dollarcent per fat sammenlignet med siste notering mandag.

Kontrakten handles i skrivende stund til like over 49 dollar fatet, det høyeste nivået på mer enn én måned.

Grafikk: DN Investor
Grafikk: DN Investor
I løpet av den siste uken har kontrakten steget med mer enn åtte prosent, som tilsvarer mer enn 3,5 dollar per fat. Og vi skal ikke lenger tilbake enn fredag 5. august for å finne forrige gang den ble notert langt nedpå 42-tallet.

Saudi-Arabia åpner for tiltak

DNB Markets viser til at prisoppgangen den siste tiden delvis ble startet av forrige ukes varsel om at oljekartellet Opec ville holde et «halvformelt» møte i september, og «den neppe tilfeldige lekkasjen til media om at Saudi-Arabia var positive til koordinerte tiltak for å bedre balansen i oljemarkedet».

DNB Markets legger til at Russland mandag hang seg på med vage antydninger om samarbeid.

«Og spekulantene nappet: Ferske tall fra US Commodity Futures Trading Commisson viste en markant økning i netto lange posisjoner i olje», skriver meglerhuset tirsdag.

At investorene går inn i lange posisjoner i et finansielt instrument betyr at de satser på å tjene penger på fremtidig oppgang i prisene.

For mye olje

Overflod av olje i markedene er bakgrunnen for priskollapsen de siste årene. Verdens sentrale produsenter viste lenge liten vilje til å gjennomføre tiltak som kan bidra til å balansere forholdet mellom tilbud og etterspørsel.

Oljegiganten Saudi-Arabia, som for alle praktiske formål sitter med kontrollen i Opec, har valgt å forsvare sine markedsandeler fremfor å gjennomføre produksjonskutt som kunne vært med på å løfte prisene.

Etter at oljeprisen falt under 30 dollar fatet i begynnelsen av året, har imidlertid flere produsenter, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, i flere omganger forsøkt å få på plass tiltak som kan bedre balansen.

Bedre balanse

I forrige uke kom Det internasjonale energibyrået (IEA) med sin månedlige oljemarkedsrapport, som også har bidratt til å sende oljeprisene opp.

Rapporten viser at det tross alt har vært bedring i markedsbalansen. Den globale oljeproduksjonen var i juli i år 215.000 fat lavere per dag enn samme måned ifjor, samtidig som etterspørselen økte med 1,02 millioner fat dagen.

Med stadig bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet skal oljeprisen videre opp, tror DNB Markets, som anslår en snittpris på 55 dollar fatet i fjerde kvartal i år, og 70 dollar fatet ett år senere.

Høyeste sokkel-produksjon siden 2011

Ferske tall viser at norsk oljeproduksjon nå går på høygir.

Oljedirektoratet la tirsdag formiddag frem foreløpige produksjonstall for juli som viste en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 2,136 millioner fat olje, NGL og kondensat. Oljeproduksjonen var på 1,728 millioner fat pr dag, som er den største oljeproduksjonen for en måned siden mars 2011.

Swedbank-analytiker Teodor Sveen-Nilsen mener tallene var imponerende, og hvis den sterke produksjonstrenden fortsetter i august og september ser han en oppside i anslaget på Statoils tredjekvartalsproduksjon på 6-7 prosent.

Til tross for de positive juli-tallene for norsk sokkel mener Swedbank at Statoil-kursen fremdeles har priset inn både en høyere oljepris og lavere kostnader for selskapet. Meglerhuset fastholder en redusér-anbefaling på Statoil med kursmål 125 kroner.

Statoil-aksjen endte opp 1,0 prosent til 135,30 kroner pr aksje, omsatt for 452 millioner kroner på Oslo Børs tirsdag.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

DNBs sjeføkonom om kronen:  - Reagerte knapt nok i det hele tatt

Borekjempe legges i opplag i Norge

- Skal vi bygge boliger for en haug med hagesøkende barnefamilier som ikke ønsker å bo i sentrum?  

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.