Nordea Markets kutter sine oljeprisanslag for 2016, men holder anslaget uendret for 2017 og 2018. Samtidig oppgraderes Statoil og DNO til kjøp fra hold, mens kursmål opprettholdes for både Statoil og Det norske oljeselskap.

De nye brent-anslagene er 43 dollar pr fat i 2016 (55), 65 dollar i 2017 og 70 dollar i 2018. For 2019 nedjusteres anslaget til 70 dollar (75) og til 70 dollar i 2020 (80), ifølge en oppdatering fra meglerhuset fredag.

Dette er andre gang på kort tid at meglerhuset kutter i prisanslaget for 2016: Like før nyttår ble estimatet kuttet fra 55 til 49 dollar per fat.

I 2016 ventes oljeprisen til 34 dollar i første kvartal, økende til henholdsvis 39, 45 og 54 dollar pr fat de påfølgende.

Analytikerne Oddvar Bjørgan og Emil Johannessen skriver at fundamentale nyheter som lagerbygging og råoljeproduksjonstall fra USA ventes være negative gjennom første kvartal.

«Men vi tror lagersyklusen globalt vil snu i andre halvår 2016 og at vi vil begynne å se trekk i oljelagrene. Vi vet ikke når oljeprisen vil begynne å reflektere dette, men vi antar en gang i andre kvartal», skriver analytikerne.

Analytikerne mener derfor at bunnen av inneværende oljeprissyklus nærmer seg og at det snart er på tide å kjøpe oljeaksjer igjen.

Deres toppvalg er Det norske oljeselskap hvor meglerhuset har et kursmål på 70 kroner pr aksje. De viser til at selskapet har mest å tjene på økt oljepris samtidig som det, etter deres syn, nok en gang har blitt gjenstand for urettferdige spekulasjoner om emisjon.

For Statoils del skriver meglerhuset at selskapet har en haug med investeringer og kostnader som kan kuttes, og at selskapet derfor kan overraske positivt på fri kontantstrøm i 2017. Analytikerne venter at utbyttet vil opprettholdes på inneværende nivå på selskapets kapitalmarkedsdag neste uke.

«Vi tror vi nærmer oss en tid da du bør eie Statoil», skriver de og gjentar kursmål på 145 kroner.

For DNOs del skriver meglerhuset at det kan ta tid før de ser høyere betalinger fra KRG, men mener at selv betalingene på nåværende nivå forsvarer en kjøpsanbefaling på aksjen. Kursmålet kuttes imidlertid til 6,5 kroner fra 9,5.

Les også:  Setter kjøpsanbefaling på Statoil og DNO

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Falsk sentralbanksjef hamstrer mediekontakter

Russland holder renten i ro på 11 prosent

Se DN TV: - Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge

- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.