Statsminister Erna Solberg sier at det er for tidlig å si om regjeringen skal iverksette tiltak for å møte konsekvensene av oljeprisfallet, men utviklingen gjør at det er naturlig å drøfte situasjonen.

– Utviklingen fra midten av desember med fortsatt fallende oljepris understreker ytterligere at norsk økonomi vil stå overfor betydelige utfordringer fremover som følge av at etterspørselen fra petroleumsnæringen vil avta. Basert på tidligere erfaringer vil det være nyttig å høre sentralbanksjefens vurderinger av norsk økonomis evne til omstilling, sier Solberg.

Ny situasjon

Onsdag denne uken falt oljeprisen under 50 dollar fatet. Prisfallet har vært vedvarende siden nordsjøolje ble handlet på nivåer godt over 110 dollar fatet.

Det er første gang statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har denne type møte med sentralbanksjefen etter at oljenedturen startet.

På møtet er det lagt opp til en orientering om situasjonen i norsk økonomi av sentralbanksjef Øystein Olsen. I møtet vil sentralbanksjefen utdype hvilke vurderinger som lå til grunn i Pengepolitisk rapport like før jul, og orientere om utviklingen siden da.

Med så lave oljepriser vil en lang rekke norske oljefelter være ulønnsomme, og ringvirkningene både for næringslivet og statens inntekter vil bli betydelige.

Statsministeren får gjennom samarbeidet med finansministeren jevnlig oppdateringer av den økonomiske situasjonen og utsiktene.

– Det er likevel svært nyttig med en gjennomgang av hvilke vurderinger sentralbanksjefen gjør seg. Sentralbanken er en viktig aktør i den økonomiske politikken, og den innehar en betydelig analysekapasitet for å gjøre grundige vurderinger av den økonomiske utviklingen og utsiktene fremover, sier Solberg.

Konsekvenser

Statsministeren har tidligere påpekt at norsk økonomi er robust og at den tåler godt fallet i oljeprisen. Hun har også varslet at Norge skal omstille seg og bli mindre oljeavhengig. Både statsministeren og finansminister Siv Jensen har understreket at de følger situasjonen nøye og vil fortløpende vurdere konsekvensene for norsk økonomi. Sist gang en norsk regjering kom med ekstraordinære tiltak – under finanskrisen – var det også tett kontakt mellom regjeringen og sentralbanken.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.