Prisene på oljekontrakter faller onsdag morgen videre til nye femårs bunnoteringer.

Kontrakter i både nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI-kontraktene ligger likevel på omtrent samme nivå som de gjorde da Oslo Børs stengte mandag.

Svekkelsen kommer blant annet som følge av at den russiske energiministeren Aleksander Novak tirsdag fastholdt at landet vil holde sin oljeproduksjon uendret neste år - et ekko av Opecs strategi om å avstå fra produksjonskutt for å takle et overskudd på verdensmarkedet, skriver Bloomberg News.

Oljeprisen «vil stabilisere seg selv», sa Novak på Gas Exporting Countries Forum i Doha tirsdag.

Iran hevdes å tilby oljelaster til Asia i januar med de største rabatter på minst 14 år. Lignende rabatter er tidligere i måneden gitt av Saudi-Arabia, Irak og Kuwait.

- Opec kommer ikke til å foreta seg noe med mindre USA kutter sin oljeproduksjon først. For øyeblikket virker det som om dette spillet vil kunne vare gjennom neste år, sier Kang Yoo Jin, råvareanalytiker i Woori Investment & Securities i Seoul, til nyhetstjenesten.

Kang fremholder at i en situasjon hvor oljeprisene faller, ser det ut til å være en strategisk beslutning i produsentland, inkludert Opec og Russland, om å holde produksjonen uendret.

Bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute meldte tirsdag kveld at oljelagrene i USA steg med 1,9 millioner fat i løpet av uken frem til 12. desember.

Analytikere venter ifølge Bloomberg News at lagrene vil ha blitt redusert med 2,25 millioner fat i samme tidsrom, når det amerikanske energidepartementet legger frem offisielle lagertall onsdag ettermiddag.

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI har det seneste døgnet redusert med rundt 90 cent, slik at Brent-premien onsdag morgen er på 4,17 dollar pr fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

Et fat amerikansk olje for levering i januar er på 54,83 dollar onsdag morgen, ned 1,10 dollar fra forrige handledag, da kontrakten steg to cent til 55,93 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte tirsdag, lå kontrakten på rundt 55,21 dollar fatet.

Et fat nordsjøolje brent for levering i februar ligger på 59,37 dollar onsdag morgen, ned 64 cent fra forrige handledag. Januarkontrakten endte onsdag ned 1,15 dollar til 59,86 dollar pr fat.

Ved stengetid for Oslo Børs tirsdag lå prisen på rundt 59,34 dollar per fat.

Brent spot for umiddelbar levering sluttet tirsdag kveld på 59,76 dollar per fat, ned 1,75 dollar fra dagen før.

Les også: USA i dag: Spår bråbrems for børslokomotiver 

  Asia i dag: French fries-krise hos McDonald’s (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.